İnönü Üniversitesi’nin akademik yılı açılışına katılmak üzere Malatya’ya gelen Meclis Başkanı Cemil Çiçek, valiliği ziyaret etti. Vali Vasip Şahin'in karşılayıp, yöresel kıyafetli öğrencilerin çiçek verdiği Meclis Başkanı Çiçek, polis mangasını selamladıktan sonra makam geçti. Meclis Başkanı Çiçek, burada vali Şahin ile bir süre görüştü.

Ardından İnönü Üniversitesi'nin yeni akademik yıl açılış törenine katılan Cemil Çiçek çıkışta basın mensuplarının tezkere ile ilgili sorularını yanıtladı. Savaş istemediklerini ifade eden Çiçek “İnşallah o tezkerenin gereğini yapmak lüzumu hasıl olmaz” dedi. Çiçek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Suriye yöneticileri ve onu destekleyenler, Ortadoğu zaten kan ve barut fıçısı haline geldi. Bunu daha ileri noktaya taşıyacak bir politikanın içerisinde olmazlar. Türkiye uluslararası hukuktan doğan haklarını almak için böyle bir karar almıştır. Konuyu bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Çünkü belli bir süreden beri maalesef Suriye’de yaşanan bu gelişmeler sebebiyle Türkiye bundan ciddi manada rahatsız oldu. Zaman zaman atışlar oldu. Türkiye sabırla bunları daha ileri bir noktaya gelmesin diye de soğukkanlı davrandı. Böyle bir tezkereye ihtiyaç olduğu için Meclisimiz de böyle bir kararı verdi. Meclis tartışma yeridir, her siyasi partimiz, söz alan her arkadaşımız ülke yararına görüşlerini dile getirmiş oldu.O öyle dedi, bu böyle dedi, zaten herkes ülke yararına düşüncelerini söylesin diye Meclis var. Ama sonuçta da Meclis Türkiye Cumhuriyeti Devletinin elini güçlendirmek için böyle bir karar almış oldu."

Çiçek, “Savaş olsun istemiyoruz” diyerek Suriye ile Türkiye arasında yaşananları trafik kazasına benzetti. Çiçek “Bizim kurallara uymamız tek başına kazayı engellemez, karşıdan gelenin de kurallara uyması gerekir. Karşıdan gelen sarhoşsa, ehliyeti yoksa, arabası yol şartlarına uygun değilse gelip size çarpıyorsa onu da değerlendirmek gerekir. Türkiye kurallara uyuyor”  diye konuştu.



CÖ(MP/AAA)