'Anayasa Platformu' adı altında bir araya gelen 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) sekretaryasında düzenlediği 'Anayasa Vatandaş Toplantıları'nın yedincisi, Antalya’da gerçekleşti. Toplantıya, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AK Parti, CHP, MHP ve BDP’li milletvekilleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal sivil toplum örgütleri temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

İŞÇİ PARTİLİLER İÇERİ ALINMADI

Toplantı öncesi İşçi Partili bir grup, içeri alınmayınca tepki gösterdi. Milli Anayasa Forumu Antalya Yürütme Kurulu üyesi bir grup, saat 09.00'da toplantıya katılmak istedi. Akreditasyon olmaması gerekçesiyle içeri alınmadıklarını söyleyen grup sözcüsü Bayram Atasoy, durumu protesto için beraberindeki İşçi Partili grup ile basına açıklama yaptı. Grup daha sonra 'Cumhuriyet değil AK Parti yıkılacak' sloganı atarak toplantının yapıldığı otelin önünden ayrıldı.

'EVVELA HALKIN GÖRÜŞÜ'

Toplantıda ilk konuşmayı yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 'Anayasa Platformu Türkiye Konuşuyor' toplantılarına konuşmak için gelmediklerini, amaçlarının vatandaşların kanaatini almak olduğunu söyledi. Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerce kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun ortaya koyduğu takvime uygun bir şekilde sürecin işletildiğini kaydeden Meclis Başkanı Çiçek, 30 Nisan akşamına kadar halkın görüşlerinin alınacağını, 1 Mayıs’tan itibaren siyasi partilerin görüşlerini açıklayacağını kaydetti.

Bugüne kadar yapılan anayasalarla ilgili, "Halkın görüşü sorulmadı, halk ne düşünüyor, ne istiyor? Devletinden beklentisi ne? Bunlar söylenmedi, danışılmadı" şeklinde eleştiriler yapıldığını söyleyen TBMM Başkanı Çiçek, şöyle devam etti:

"Belli bir grup biraraya geldi, bir anayasa yaptı. Sonra da bunu vatandaşa 'Ne diyorsun? Evet mi hayır mı?' anket sorusu gibi soruldu. Böyle bir anayasa demokratik olmuyor. İçinde halkın olmadığı, görüşünün, düşüncesinin yansımadığı, sadece belli bir kesimin görüşünün ifade edildiği bir anayasa bize sıkıntılar çıkartıyor. O zaman 4 siyasi partimiz dedik ki tersinden yapalım. Gelişmiş ülkelerde de bu işler böyle oluyor. Evvela halkın görüşünü soralım."

KONUŞMASI PROTESTOYLA KESİLDİ

Anayasaların toplumsal sözleşmeler olduğunu belirten Cemil Çiçek, sözlerini, "O halde bu sözleşmenin şartlarını vatandaşın kendisi belirlemesi gerekiyor. Ne düşünüyor, ne istiyorsa, nasıl bir anayasa istiyorsa?" şeklinde sürdürürken, katılımcılar arasından bir kişi ayağa kalkarak, "Bölücü anayasaya hayır. Yüzde 95’i belirlenmiş bir anayasanın yüzde 5’ini mi millete soracaksınız" diyerek, protestoda bulundu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, protesto devam ederken, "Evet bu da bir görüş. Görüyorsunuz demokrasiyi yaşatmak ne kadar zor. Güzel bir toplantıyı bir kişi, usulsüz, gelişigüzel bir müdahaleyle sulandırmaya çalışıyor olabilir. Birilerini suçlayanlar acaba birilerinin hesabına mı hareket ediyor diye bir soru da beraberinde gelir" diye konuştu. Güvenlik görevlileri ve koruma polisleri protestoda bulunan kişinin etrafını sardı, ancak salondan dışarı çıkarmadı.

'GÖRÜŞLERİNİZ ALTIN KIYMETİNDEDİR'

Demokrasinin, sabır, tahammül ve hoşa gitse de gitmese de tolerans istediğini, cebir ve şiddete meyil etmediği sürece herkesi dinlemeyi gerektirdiğini belirterek konuşmasına devam eden Cemil Çiçek, "Ne düşünüyorsanız açık yüreklilikle bunları söylemeniz gerekmektedir. Şundan emin olasınız, sizin ortaya koyduğunuz görüşler, irade, teklifler, eleştiriler hiç şüphesiz komisyonumuz açısından altın kıymetinde görüşlerdir, ifadelerdir" dedi.

YENİ ANAYASA YENİ YÖNTEM

Yeni anayasanın yeni bir yöntemle yapılacağını kaydeden TBMM Başkanı Çiçek, "Meclis'teki parmak çoğunluğunu, sayı çoğunluğu, sandalye çoğunluğu ile değil, 4 siyasi partiden 12 arkadaşımız uzlaşarak görüş birliği içinde bu anayasayı yapacaklar" dedi. Bu süreçte halkı yok farz ederek, 'O bilmez etmez' diyerek değil, tam tersine halkın talimatını almak üzere halk ne düşünüyorsa, ne kanaat ortaya koyacaksa anayasa metni haline getirmek için yoğun çaba sarf edeceklerini belirten Cemil Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürü:

"Yeni bir anayasa 4 siyasi partimizin millete taahhüdüdür. Seçim öncesi beyanları var. Seçim sonrası da meclis başkanı bu işi kotarsın, bu işe öncelik etsin diyerek de bu taahhütlerini ortaya koymuş oldular. Yeni bir anayasa yapmak bugünkü parlamentonun ve partilerimizin borcudur. Alacaklı olan da sizsiniz. Millet alacaklıdır. Borçlu biz olduğumuza göre siz de alacağınızı iyi takip edin."

'BU ANAYASAYLA YOLA DEVAM EDİLEBİLİR Mİ?'

Böyle oluşturulan anayasanın Türkiye’ye birçok şey kazandıracağını aktaran TBMM Başkanı Çiçek, "30 yıldır bu anayasayı tartışıyoruz. Tartışmayan siyasi parti hemen hemen yok. Değişmesini istemeyen siyasi parti hemen hemen yok. Bu anayasanın dar geldiğin söylemeyen hiçbir meslek örgütü yok. Dolayısıyla herkesin değişmesinde ülke yararına fayda gördüğü bir anayasa ile Türkiye yoluna devam edebilir mi?" dedi.

Türkiye'nin mevcut anayasayla yoluna devam edemeyeceğinin yaşanan sıkıntılardan ortada olduğunu belirten Çiçek, "Başaramadığımız takdirde, bakınız, bir 30 yıl bu anayasa ile yolumuza devam etmek mecburiyetinde kalırız. Ne kadar devam edebiliriz onu da takdirlerinize bırakıyorum" dedi.

Dünyanın hızlı bir değişim süreci yaşadığı bu süreçten Türkiye’nin muaf olmadığını vurgulayan Cemil Çiçek, şunları söyledi:

"Bu bize yeter, bununla kifayet edelim diyorsanız, ister özel hayatınızda, ister ticaretinizde böyle toplumların alabileceği mesafe sınırlıdır. Türkiye de yenileniyor, değişiyor. Bunun sağlıklı çerçevesini oluşturmak, yeni bir toplumsal sözleşmeyle ülkemizi lüzumsuz tartışmalarla anayasal tartışmalarla vakit kaybettirmek yerine hepinizin özlemi, daha özgürlükçü, daha modern, daha çağdaş bir Türkiye’yi inşa etmek, daha yüksek standartta bir demokrasiyi ortaya koyabilmek adına yeni bir anayasaya ihtiyaç var."

HİSARCIKLIOĞLU: ‘ELBİSE BEDENE DAR GELİYOR’

Aynı zamanda Anayasa Platformu'nun sözcülüğünü yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Anayasa Platformu Türkiye Konuşuyor toplantısının 7’ncisinin gerçekleştiği Antalya’nın 11 milyon yabancıya ev sahipliği yapan dünyadaki nadir kentlerden biri olduğunu söyledi. Antalya’nın aynı zamanda 20’den farklı etnik kültürden gelen insanların ikamet ettiği bir yer olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu çok kültürlülüğü barındırarak barış içinde ev sahipliği yapan Antalya’nın sözlerini dinlemememiz mümkün değildi" dedi.

Konuşmasında Mevlana’dan "Aynı dili konuşan değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır" sözlerini alıntılayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bütün farklılıklarımızı bir kenara bıraktık, yeni anayasa çerçevesinde bir araya geldik. Giydiğimiz elbise bedene dar geliyor. Rahat hareket etmemizi, hızlı koşmamızı engelliyor. Bu elbiseyi değiştirmemiz gerekir diyorduk, 7’nci toplantıda buradayız. Geçmişte bu ülkenin kurulan sistemiyle ilgili ne şikayetimiz varsa burası bunun yeridir" diye konuştu.

Bugün artık anayasa değişikliği konusunda topun milletin ayağında olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Anayasanın bir sahibi var. Bu işin sahibi millet" dedi. Yeni anayasanın ancak milletle birlikte oluşturulabileceğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Yeni elbise dikilecekse bunu millet dikmeli. Kapalı kapılar ardında uzmanların mutabakatıyla değil. Geçmişte hep öyle oldu. Bu sefer biz söyleyelim, uzmanlar yazsın istiyoruz" diye konuştu.

Anayasa Platformu Türkiye Konuşuyor toplantılarının müzakereci demokrasiyi işletecek sistemi ortaya koyması açısından önemli olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Konuştukça ne kadar ortak söyleyecek sözümüz olduğunu göreceksiniz. Bireyi esas alan, her türlü ayrıcalığı dışlayan, eşitlik idealini toplumun her alanında gerçekleşmesini sağlayan bir anayasa olsun istiyoruz" dedi.

BDP'Lİ AHMET TAN: ÇOK BİLMİŞLER

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da anayasa ihtiyacının 'durup dururken' ortaya çıkmadığını söyledi. Herkesin kendi cümleleriyle bu ihtiyacı ortaya koymaya çalıştığını kaydeden Tan, "Ciddi sorunlarımız var. Yapısal siyasi sorunlarımız var. Etnik, mezhebi, dini sorunlarımız var. Bunları çözebilmek için milli mutabakata ihtiyacımız var" diye konuştu. Altan Tan, 'Çok bilmişler' diyerek işaret ettiği bir kesim tarafından anayasanın her derdin dermanı olmadığının ifade edildiğini kaydederek, "Biz de biliyoruz her şeyin dermanı olmadığını. Ama bir eve girerken anahtarla kapıyı açıyorsun. Derdin dermanı değil ama gidecek kapının açılmasıdır. Onun için de çok önemlidir. Akıl vererek yaptığımız işi küçümsemenin bir manası yok" diye konuştu.

MHP'Lİ TOSKAY: TANSİYON DÜŞÜRÜLMELİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Tunca Toskay, yeni anayasa sürecinde toplumsal tansiyonun düşürülmesi gerektiğine dikkat çekti. Konuşmasında ulus devlet vurgusu yapan Toskay, "Eğer anayasanın temeline oturan ulus devlet felsefesini değiştirmek istiyorsanız bu yeni bir devlet kuruyoruz demektir. Buna razı mısınız, değil misiniz karar verin" diye konuştu.

CHP'Lİ ACAR: YARGI İKTİDAR GÜCÜYLE ETKİLENİR

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında yargıyı etkilemek iddiasıyla hazırlanan fezlekeyi hatırlatarak, "Yargı sözle etkilenmez, iktidar gücüyle etkilenir" dedi. AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, toplumda giderek artan bir istekle yeni bir anayasa yapılması arzusunun ortaya çıktığını söyledi. Milletvekili Badak, "Milletimiz şimdi yeni bir yüzyılın gömleğini giymeye hazırlanıyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplantıdan ayrılan Cemil Çiçek ve TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, Vali Ahmet Altıparmak'ı makamında ziyaret etti. Cemil Çiçek, burada Antalya Valiliği Şeref Defteri'ni imzaladı. Heyettekiler daha sonra Antalya Müzesi'ni gezdi.