TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen istişare toplantısına da katıldı.

Samsunlu sanayici ve iş adamlarına konuşan TBMM Başkanı Çiçek, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunun ortada olduğunu söyledi. Çiçek, şöyle konuştu:

"Yeni bir anayasa konusu belki Türkiye’deki tüm dertlerin çaresi de değildir. Yeni bir anayasa yapıldığında Türkiye’nin tüm dertleri ortadan kalkacak değil. Böyle bir aşırı mübalağaya gitmenin bir anlamı yok. Yeni bir anayasa sıfır sorunlu bir Türkiye anlamına gelmez. Ama inanıyoruz ki yeni bir anayasa siyasete özgüven katacak. Türkiye’nin siyaset kurumu yoluyla sorunların çözümüne yeni bir bakış getirecek. O günün şartlarında öncelikleri dengeleri farklı olarak kurulmuş, felsefesi farklı olarak düzenlenmiş bir anayasa yerine günümüzün ihtiyaçlarına vatandaşlarımızın taleplerine göre yeni bir anayasanın yapılması hem Türkiye’nin demokratik itibarı ve demokrasi dünyasındaki sıkalasını daha yukarılara çıkaracak. Hem de bu anayasadan kaynaklanan bir kısım sorunların çözümünü de büyük ölçüde kolaylaştıracaktır" dedi.

Siyasi partilerin genel başkanlarına teşekkür eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onlar destek vermeseydi karar almasaydı biz bu gün bu toplantıları yapamazdık. 4 siyasi partimiz onların saygıdeğer başkanları parti yöneticileri bu dönem yeni bir anayasayı birlikte yapabilme noktasında irade ortaya koydular. Destek ortaya koydular. Bundan sonra bu desteğe çok daha fazla ihtiyacımız var. Doğrusunu isterseniz de bu siyasi partilerimiz isabetli bir tercih yaparak 12 değerli arkadaşımızı birlikte bu süreci yönetmek ve sizlerin görüşlerinizi düşüncelerini toplamak derlemek ve sonuçta da inşallah başaracağımıza inanıyorum. Bu anayasa bize yeni ufuklar açabilecektir. Yeni kolaylıklar getirebilecektir. Sorunların çözümü açısından. Sizlerle bu düşüncelerimizi paylaşmak adına bu toplantılara cumartesi, pazar demeden Anayasa dervişi gibi dolaşıyoruz ki acaba bu defa bu işi inşallah çözelim düşüncesiyle."

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında 4 farklı düşünen siyasi partinin bir araya geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Bu çok önemli bir şey. Uzlaşma kültürü deyin, birlik beraberlik deyin rahmet deyin hepsi var. Biz de onlar tavanda bir araya gelince tabandaki neredeyse toplumun tamamını temsil eden sivil toplum ve meslek örgütleriyle beraber bizim kendi aramızdaki meseleleri bırakıp Türkiye’nin geleceği için bir araya geldik. İnşallah buradan da bu birliktelikten rahmet ve bereket çıkacağı inancındayım. Millet ne diyor diye bunun platformunu açarak inşallah anayasa uzlaşma komisyonumuzla beraber bunu değerlendirip 2012 Türkiye’nin halkın ve milletin kendisinin anayasa yapabildiği bir dönemi hep beraber görmek istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Murzioğlu, TBMM Başkanı Çiçek ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na hediye verdi. Çiçek ve Hisarcıklıoğlu daha sonra kendilerine ikram edilen Samsun pidesinin tadına baktı. Buradaki toplantının sonrasında TBMM Başkanı Çiçek ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, özel uçakla Ankara’ya döndü.



YK,HÇ(İS/SS)