Ankara'dan uçakla Samsun'a gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ilk olarak kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Samsun Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Sinan Polat için düzenlenen törene katıldı. Ardından Müze Gemi Bandırma Gemisi'ni giderek, Atatürk’ün fotoğraflarını ve eşyalarını inceledi.

TBMM Başkanı Çiçek daha sonra Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirilen 'Anayasa Ulusal Gençlik Toplantısı'na katıldı. 13 meslek grubu, sendika konfederasyonu ve sivil toplum örgütü işbirliğiyle organize edilen toplantıya TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile çeşitli illerden gelen gençler katıldı.

Toplantıda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye’nin özlediği tablo bu gün burada gördüğünüz tablodur. Çünkü bu platformda Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarının temsilcileri burada. Esnaf teşkilatımızın başkanı, yöneticileri, temsilcileri var. Ticaret odalarımızın borsalarımızın temsilcileri burada. Milletin temsilcileri burada" dedi. Çiçek şöyle devam etti:

"Bu tablo Türkiye’nin arzu ettiği bir tablodur. Sadece anayasa konusunda değil. Türkiye’nin en temel en yakıcı en zor sorunlarının çözümü konusunda eğer bu tabloyu ülkenin her tarafına yaygınlaştırabilirsek, farklı fikirlerde ve düşüncelerde olsak bile uygarca, temiz bir üslupla, ifadeyle, düşüncelerimizi fikirlerimizi, eleştirilerimizi ifade edebiliyorsak, emin olun şu atmosferi değil yıllarca bir yıl şu havayı Türkiye’nin her tarafına egemen kılabilsek, biz bu anayasayı da yaparız, yakıcı sorunları da çözeriz. Yapacağımız iş kadar önemli olan şu tablodur şu atmosferdir. Bunun iyi anlaşılması lazım."

Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu dile getiren Çiçek, konuşmasını şöyle sünrüdrü:

"Buradakiler ülkenin milyonlarca insanını temsil ediyor. Talep var tecrübe var, akademik birikim var, yani un var yağ var şeker var ve halkın yüzde 95’i de bu mecliste temsil ediliyor. Bu defa biz bu işi başarmamız lazım. İlk defa halkın katılımıyla halkın istekleri doğrultusunda,. Halkın verdiği talimatlar çerçevesinde yeni bir anayasayı yapabilmeliyiz. Bu özgüvenimizi artıracaktır. Türkiye’nin itibarını artıracaktır. Siyasete güveni artıracaktır. Birlikte iş yapabilmenin onurunu, gururunu birlikte kendi vicdanımızda kendi kalbimizde yaşayacağız yaşatacağız. Onun için Türkiye’nin bu tip başarılara da ihtiyacı var."

Kadınların ve gençlerin yeni anayasa yapılırken görüşlerini belirtmelerini isteyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şöyle konuştu:

"Gençlerin mutlaka bu anayasa da sözü olmalı. Talepleri olmalı talimatları olmalı ve yapılacak anayasaya da sahip çıkmalı ki. Bu anayasa yapıldıktan sonra yeniden tartışmalara yeniden ileri geri konuşmalara başlamayalım yolumuza devam edelim. Sizin adınıza biz konuşmak yerine siz konuşun. Çünkü biz anayasa yapıyoruz. Anayasa yazacak olsaydık çok değerli komisyon üyelerimiz var. Onların arkasında teknisyenler var uzmanlar var. Onlarla beraber Ankara’da oturup masa başında bu işleri yapardık. Sonra bir anket sorusu gibi 'evet mi hayır mı' diye karşınıza getirirdik, sonunda 'oldu bitti maaşallah' bir anayasa yapmış olurduk. Biz böyle yapmadık. Böyle yapılan anayasalardan şikayet ettiğimizi herkes söylüyor. Bu defa işi doğru yerden tuttuk. Doğru bir başlangıç yaptık. Gömleğin ilk düğmesini doğru ilikledik. Şimdi sizlerle beraber diğer düğmelerini de ilikleyip inşallah bu yılın sonuna milletimize yepyeni bir anayasa armağan etmek üzere yollara düştük."

HİSARCIKLIOĞLU: KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türkiye'nin hedefinin kişi başına düşen milli gelirini 25 bin dolara çıkarmak olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

"1980' lerde kişi başına düşen gelir 1600 dolardı. Daha sonra 10 bin 200 dolar civarına çıktı. Şimdi bir hedef koyduk Türkiye’de kişi başına düşen gelirin 25 bin dolara çıkmasını istiyoruz. Hepimiz zengin olmak istiyoruz. İşte bu zenginliğe gidecek yol binanın temeli anayasada başlar. Anayasa olmadan diğer unsunları düzeltebilmemiz mümkün değil. Küresel yarışta biz geride kalmak istemiyoruz. Bir dakika kaybedecek vaktimiz yok. O bir dakika kaybetmemek için yeni bir anayasa istiyoruz. Yeni bir anayasa aslında kimin için aslında Türkiye’nin geleceğini esas temeli siz gençlersiniz. Bu yeni anayasada en çok sözü söyleyecek olan sizlersiniz. Bizler geldik gidiyoruz. Bizler bu ülkeyi aldık kişi başına düşen geliri bin 600 dolardan 10 bin 200 dolara ama sizler bunu 25 bin dolara sonrada, 50 bin dolara çıkartma görevi sizin. Uzmanların hazırladığı değil milletin hazırladığı bir anayasa olacak. Kendi geleceğiniz için söyleyeceksiniz. Ve bu günden sonra daha huzurlu, daha özgür bireyi esas alan bir anayasanın yapılmasında hepinizin katkısı olacak. Bu gün kendi geleceğiniz için kimseden çekinmeden korkmadan fikirlerini ortaya koyun."