Bartın'ın Amasra İlçesi'nde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir restoranda düzenlenen kahvaltıda Güldal Mumcu, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Amasra Belediye Başkanı CHP'li Emin Timur, partili kadınlarla bir araya geldi. Mumcu, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak başlayan günden 'emekçi' kelimesinin çıkartıldığını söyledi. Mumcu, "Dünyada emeğe sıcak bakılmıyor. Kadının siyasete girmesi, siyasetin iyileşmesine ve kavgadan uzak bir hale dönüşmesine neden olacaktır. Anneler, çocuklarının iyi bir eğitim almasını özellikle isterler. Son zamanlarda yapılan eğitimdeki tartışmalar hepimizi çok rahatsız etmekte. Göz bebeğimiz çocuklarımızın gelecekleri için çaba sarf ederken daha geriye gideceği endişesini taşımaktayız. Bunun için de mücadelemize devam ediyoruz. Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü kutluyorum" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güldal Mumcu, Amasra ve Bartın'da turizmin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Mumcu, "Dünyadaki sayılı yerlerden birisi olan Amasra'da çok tartışılan termik santralin buraya değil, plan doğrultusunda Filyos'ta kurulması uygun düşer" diye konuştu.

'İŞSİZLİK, CİNAYETLERDE BAŞLICA AKTÖR'

Kadına yönelik şiddet ve TBMM'de çıkan tartışma ve kavgalar hakkında sorulan soruyu ise Mumcu, şöyle cevapladı:

"Kadına yönelik şiddet ülkemizde son zamanlarda çok arttı. 10 yıllık iktidar döneminde yüzde 1400 artış yaşandı. Bu artış öldürülme oranı, bu tabii ki kabul edilebilir bir şey değil. Fiske vurmak değil, cinayetten bahsediyoruz. Kadına şiddet konusunda toplum olarak öfke eşiğimiz biraz düşük, uzlaşı kültürü ve tartışma kültüründen uzak duruyoruz. Birçok şey uygun kelimelerle tartışılabilecekken, birden bire şahsi hakaretlerin içersine giriyoruz. Bunu zaman içersinde aşacağımızı düşünüyorum. Kavga ve tartışma sözün bittiği yerlerde söz konusudur ama parlamento adı üzerinde konuşulan yer, orada söz hiçbir zaman bitmez, her zaman bir uzlaşı zemini vardır. Onun için bunları aşacağımızı düşünüyorum. Kadına yönelik şiddetin de ortadan kalkması gerektiğini düşünüyorum. Yoksulluk kadına yönelik şiddeti arttıran bir unsur. İşsizlik işlenen bu cinayetlerde başlıca aktörlerden biri. Öfkeyi arttırıyor, temelinde ekonomik nedenler var. İşsizliği ortadan kaldırmamız ve eğitime çok önem vermemiz gerekiyor. Uzlaşı kültürünü de, eğitimi de yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor."

Mumcu, "4+4+4'te iktidar ile bir uzlaşı söz konusu mu?" sorusunu, "Bu konuda hükümetin uzlaşıya yaklaştığını sanmıyorum. CHP çağdaş eğitim konusunda mücadelesini sürdürüyor. Umarım gençlerimizin geleceği karartılmaz" diyerek cevapladı.

"Terör örgütü ile masaya oturulmalı mı?" sorusu üzerine Mumcu, "Terör örgütü olarak nitelenmiş bir unsurla masaya oturup oturmama konusunu çok iyi düşünmek lazım. Tabi bu terör örgütü PKK'nın nasıl ve neden, kimler tarafından kurulmuş olduğunu da iyi irdelemek lazım" diye konuştu.

Mumcu daha sonra Amasra Belediyesi'ni ziyaret ederken, Başkan Emin Timur tel kırma işlemeli tepsi, ahşap salata takımı, yağlıboya Amasra tablosu ve madenci heykeli hediye etti. Amasra Kalesi'ni gezen Mumcu buradan Bartın'a geçti. Bartın Belediyesi Samancıoğlu Etnografya Müzesi'ni gezen Mumcu'ya, Bartın Belediye Başkanı MHP'li Cemal Akın eşlik etti.



HT(MÇ/BT)