Kuşadası’nda 16 Temmuz 2005 tarihinde bir minibüste bomba patlaması sonucu ölen 3 kişiye ödenen 70 bin liralık terör tazminatının, "Devletin kusuru yok" gerekçesiyle faiziyle ödenmesinin istenmesi aileleri bir kez daha yıktı. Saldırıda ölen Deniz Tutum’un annesi Sevim Tutum, devletin zamanında itiraz ederek tazminat ödenmesini engellemesi gerektiğini söyledi. Sevim Tutum, şöyle dedi:

"Bir tarafta benim çocuğumun canı, diğer yandan devletin verdiği 70 bin lira gibi bir sadaka. 'Sadaka' dediğime bakmayın daha fazla para istiyorum diye değerlendirilmesin. Ama bir canın bedeli bu olmamalı. Mahkeme sonucuna göre devlet bu parayı faiziyle geri alacak. Bizim bir arabamız, bir evimiz, bir de emekli maaşlarımız var. Onları ortaya koyarız, devlet bundan alacağını alır bize ne kalırsa o kalır. Devlet bir de utanmadan 'Şehit mağdurlarına ev verdik' diye basında reklam yapıyor, ama diğer yandan şehit ailesinin zaten canı yanmış altındaki arabayı evi almaya çalışıyor. Bu nasıl bir mantık anlayamadım. Zamanında bu parayı verdiğinde itiraz etse, devletin kusuru yoktur ödemiyorum deseydi. Önce veriyor sonra faiziyle geri alıyor. Allah aşkına devletin bu olayda suçu yoksa çocuğum kan davasında mı öldü? Bu olayı yapan kimdi; bir teröristti. Madem bunu yapan bir terörist değilse, bu bir terör eylemi değilse neden o şahsı terörden yargıladılar? Türkiye’de çeşitli çelişkili durumlar var. Bunların hiç açığa çıkacağını, aydınlatılacağını sanmıyorum. Ama devlet Uludere’de kendi öldürdüğü kişileri şehit kabul edip yüksek para ödüyor. Paralarında gözümüz yok, onlar da insandır. Benim çocuğum devlete sıkılan kurşunla öldü. Uludere’dekiler şehit, benim çocuğum şehit değil. Benim çocuğum terör kurbanı. Anlayamıyorum."

AYNI MAHKEME İKİ ZIT KARAR

Aynı mahkemenin iki zıt karar vermesini anlayamadığını söyleyen baba Şahin Tutum, İngiliz mağdurun ailesine ödendiği söylenen 1 milyon paund’un geri istenip istenmediğini sordu. Şahin Tutum, "Aydın Bölge idare mahkemesi tazminata hükmetti. Temyize gidiyor. Temyiz 'Bu olayda devletin suçu yoktur' diyor kararı bozuyor. Bu arada karar tekrar Aydın mahkemesine geliyor. Mahkeme kendi verdiği kararı tekrar inceliyor ve bu kez 'Devletin bu olayda suçu yoktur' diyor. Aynı mahkeme bir evet, bir hayır diyor. Duyduğumuza göre aynı mahkeme aynı olaydaki mağdur İngiliz kıza bir milyon paunda yakın ödenmesine karar veriyor. Şimdi devlet bu parayı da istedi mi, istemedi mi? Bu konuda ser verip sır vermiyorlar. Avukatlarımız bu konuda bilgi istedi vermediler. Ama İngiltere’de SKY televizyonu bu konuda yaptığı programda Türk hükümetinin o aileye bir milyon paund ödediğini belirtti” dedi.

TORBA YASA BİLMECESİ

Yeni çıkan torba yasaya 'Terör mağdurları' diye bir madde konulduğunu hatırlatan baba Şahin Tutum, şöyle devam etti:

"Bu madde ile tüm şehit haklarını veriyorsun, ama şehit olarak kabul etmiyorsun. Şehit unvanını vermediğin gibi benim kızımı Uludere’de öldürülenlerle aynı tutuyorsun. Onları terör mağduru olarak kabul eden devlet böylece kendisini terörist olarak kabul etmiş oluyor. Orada kendisi öldürdü, onları terör mağduru kabul edip 123 bin lira tazminat ödedi, benim çocuğumu onlarla aynı kefeye koydu. Şehitlik, bir insanın devletin birliğine bütünlüğüne karşı silahlı eylem yapanlar tarafından öldürülmesidir. Üzerinde resmi elbise olması gerekmiyor. 25 yıl ben, 20 yıl eşim devlete hizmet verdi. Bunun sonucu bu olmamalıydı. Evimin ve arabamın anahtarını hazırladım. Temyizden bu defa da ret gelirse 'Evimin ve arabamın anahtarlarını alın' diyeceğim. Devlete teslim edeceğim."



LS(İÖ/İD)