Gümüşlük Beldesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümüşlük Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından sahilden 150 metre uzaklıktaki Tavşan (Asar) Adası'nda 2009 yılında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor. Prof.Dr. Mustafa Şahin başkanlığında yürütülen kazıların bu yılki çalışmalarına da devam ediliyor. Toprak altından kilise, kiliseye ait depo ve sarnıçlar, kral yolu ve M.S. 3'üncü Yüzyıl'da Hristiyanlığı yaymaya çalışan ilk önder din adamları ve yakınlarının katledildiği mezarlar, çivi çakılmış kafatasları ve döneme ait seramik parçaları bulundu. Kafalarına çivi çakılarak gövdelerinden ayrılan ve farklı yerlere gömülen din adamlarının Hıristiyanlığın önder din adamlarından olma ihtimalinin çok yüksek olduğu belirtildi.

Eylül ayı sonuna kadar devam edecek bu yılki kazılarda da yeni yerleşim mekanları, M.Ö. 5. yüzyıl ile M.S. 3. yüzyıl arasındaki tapınağa ait sütunlar ve kilisede üst düzey görevli din adamlarının yaşadığı evler gün ışığına çıkarıldı.

ADA ÖNEMLİ BİR KARAKOL

Uzman arkeolog ve kazı başkan yardımcısı Ufuk Gürdal, Uludağ, Tekirdağ, Adnan Menderes ile Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümleri'nden 25 öğrenci ile 10 işçinin, 45 derece güneş altında yaptığı çalışmalarda, adanın 2 bin 500 yıl önce antik Halikarnassos kentinin kralı Mousolos'un en önemli ileri karakollardan biri olarak görev yaptığı ortaya çıktı. Kazı Başkan Yardımcısı Ufuk Gürdal, Tavşan adasında yüzlerce binlerce yıldır tavşanlar yaşadığını, adayı ziyarete gelen milyonlarca insanın tarihi eserlerin üzerinde gezindiğini ve kimsenin bu zenginliğin farkına varamadığını söyledi. Gürdal, şöyle dedi:

"Asırlardır toprak altında kalan tarihi değerler Antik Halikarnassos ve Myndos kentinin geleceğinede önemli ışık tutmaya, bilinmeyenleri veya yanlış bilinenleri ortaya çıkarmaya başladı. Özellikle Bizans döneminde Hıristiyanlığı yaymaya çalışanlara uygulanan zulüm ve vahşet bu kazılarda gözler önüne serildi. Devam eden kazılarda buna benzer vahşet görüntülerinin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Kazı çalışmaları iki yıl içinde tamamlanarak, ada kültür turizmine kazandırılacak. Ada Ege'deki bir Efes ve Meryemana gibi kültür turizminin en önemli noktalarından biri haline gelecek."

"BİZ DE ŞAŞIRDIK"

Ortaya çıkarılan aserlerin ihtişamının kendilerini de şaşkına çevirdiğini kaydeden Gürdal, "Devam eden çalışmalarda her an kentin tarihini önemli oranda etkileyecek ve yeni bilgiler verecek eserlerle karşı karşıya kalabiliriz. Hıristiyanlık tarihini aydınlatacak daha detaylı bilgilere ulaşma fırsatını yakaladık. Bu nedenle Tavşan Adası turizme açıldığında muhtemelen önce Hıristiyanların büyük ilgisini çekecek ve yoğun bir şekilde dini ziyaretler başlayacak, ada yabancı turist akınına uğrayacak. Bu kazılar ile Bodrum'un kaderi her an değişebilir" dedi.



YA(AÖ/İD)