Dünya Tavla Federasyonu (WBF) Türkiye Temsilciliği’nce, Ulusal Tavla Turu'nun 5’inci Etabı Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde gerçekleştirildi. Romantique Kafe’de düzenlenen yarışmanın ilk günü olan 25 Ağustos Cumartesi günü üzücü bir olay yaşandı. İstanbul’da yaşayan Avusturyalı 48 yaşındaki Rıchard Lukas, saat 15.30 sıralarında yarışma arasında verilen molada dinlendiği sırada aniden fenalaştı. İhbar üzerine kısa sürede olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri, yerde yatan Lukas’a müdahale etti. Yapılan ilk incelemede morardığı belirlenen Lukas’a kalp masajı yapıldı. Ambulansla Ereğli Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Lukas, hemen yoğun bakıma alındı. Burada da kalp masajına devam eden doktorlar, Lukas’ı yaşama döndüremedi. Kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Lukas’ın cenazesi kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Rıchard Lukas'ın arkadaşları ise olay yerine gelen sağlık ekiplerinin defibrilatörünün çalışmadığını iddia edip sağlık görevlilerine tepki gösterdi.

İddialar üzerine Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Acil Servis Hizmetleri Şube Müdürü Barış Fidan bir açıklama yaptı. Saat 15.40'da bayılma vakası olduğu gerekçesiyle yapılan ihbar üzerine 9 dakika sonra sağlık ekibinin olay yerine gittiğini belirten Fidan, "Hasta kontrol edildiğinde kalbi durmuş ve hemen kalp masajı yapılmış. Cihazlarımız son model olduğu için kalp masajı yapılırken vücudunda yanmalar oluşur. Hastanın arkadaşları 'Bu bayılma. Kalbi çalışıyor, neden kalp masajı yapıyorsunuz?' diye ekiplere tepki göstermişler. Sağlık görevlileri de hastanın kalbinin durduğunu ve onun için kalp masajıyla hayata döndürmeye çalıştıklarını söylemişler. Hastayı döndürmek için çok uğraşmışlar. Hastaneye kaldırılmış ama burada da döndürülememiş. Defibrilatörün çalışmadığı yönündeki iddialar doğru değil" diye konuştu.

 Öte yandan, yarışma bu üzücü olay nedeniyle iptal edilirken, otopsinin ardından yakınlarına teslim edilen Rıchard Lukas’ın cenazesi Avusturya’ya gönderildi. 



İÇ (DS/RT)