İskele Mahallesi'ndeki kumsala çıkan bir kaplumbağanın yuva kazıp, yumurtalarını bırakmasına tanık olan tatilciler fotoğraf çekme yarışına girdi. Rahatsız edilmemesi gerektiği halde yaklaşık 2 saat boyunca kaplumbağanın yumurtlamasını heyecanla izleyen tatilciler, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Patlayan flaşlara aldırmadan yumurtalarını yuvaya bırakıp, üzerine kapatan kaplumbağa sahilden ayrılıp denizde kayboldu.

Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının çok hassas olduğunu, yuvasını hazırlarken en küçük tepkiye karşı yumurtlamayı bırakıp kaçtığına dikkat çeken biyologlar, insanların bu kaplumbağaları rahatsız etmemeleri gerektiğini belirtiyor.

Yetişkin bir Caretta Caretta'nın 3 yılda bir yumurtlamak için doğduğu sahile geldiğini kaydeden biyologlar, kıyıya yakın yerlerde yapılan avcılık ve çevre kirliliği gibi insan kaynaklı faktörlerin deniz kaplumbağalarının, sahilden uzaklaşmasına neden olduğunu aktardı.

DÜNYADA SAYILARI 60 BİN

Caretta Carettaların erişkinlerinin kabuk boyu, 80-90 santimetre, ağırlıkları ise 75-220 kilo arasında değişiyor. Dişi carettalar yumurtlamak için çıktığı sahillerde ortalama 60 santimetre derinliğinde yuvalar açarak, her bir yuvaya sayıları 50 ile 100 arasında değişen yumurta bırakıyor. Yumurtlamaları ise yarım saati buluyor. Yumurtalardan 55-60 gün sonra yavrular çıkıyor. Kaplumbağaların cinsiyesini ise yuvadaki sıcaklık belirliyor. 26 derece sıcaklıkta kaplumbağa yumurtasından erkek olarak çıkan yavrular hava sıcaklığı 32 dereceye ulaştığında dişi oluyor. Dünyada sayılarının 60 bin olduğu tahmin edilen Caretta Caretta kaplumbağaların yaklaşık 2 bininin Akdeniz'de, 450 ile 900'ünün de Türkiye'de bulunduğu tahmin ediliyor. Ancak bu sayılar yalnızca dişilere ait. Erkek carettaların sayısı ise kıyılara çıkmadığı için belirlenemiyor.