Anavatanı Kuzey Amerika olan mavi yengeçler, Türkiye'de Ege ve Akdeniz'deki 15 lagünde yaşıyor. Adını kıskaçları ve ayaklarındaki mavi renkten alan yengeçler, Antalya'da ise Demre İlçesi'ndeki Beymelek Dalyanı'nda yetişiyor. Protein bakımından oldukça zengin olan mavi yengeçler, bölgede hizmet veren restoranlara gelen konuklara servis ediliyor. Türkiye'de istenilen her yerde bulunamayan mavi yengeçler, bu restoranlarda önce konuklara canlı canlı gösteriliyor ardından da isteğe göre pişirilerek servis yapılıyor. Birçok müşteri, tadını merak ettiği mavi yengeçlerden yemek için bölgeye geliyor.

Beymelek Beldesi'ndeki Yüzer Köşk Restoran da müşterilerine önce mavi yengeçleri canlı canlı gösteriyor sonra mangalda kızartıyor. Konuklar, mavi yengeçlerin pişmesini beklerken, Beymelek Dalyanı'na ekmek atarak balıkları besliyor ve zaman geçiriyor. Kısa süre sonra servis edilen mavi yengeçleri yemek isteyenler, masaya gelen çekiçle önce kabuğu kırıyor, ardından içindeki eşsiz lezzete sahip beyaz etleri çıkararak yiyor.

Yüzer Köşk Restoran'ın sahibi Erdal İbik, Türkiye'de Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki 15 lagünde yetişen mavi yengecin Beymelek Beldesi ile özdeşleştiğini söyledi. Türkiye ve yurt dışından pek çok tatilcinin özellikle mavi yengeç yemek için beldeye geldiğini kaydeden İbik, "Mavi yengeç vücut direncini artırıyor. Yedikten sonra kendinizi daha güçlü hissediyorsunuz. Bu nedenle herkesin tüketmesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Almanya'nın Berlin kentinden tatilen gelen Gülten Çek, "Antalya'da birkaç gün tatil yaptıktan sonra buraya özel olarak mavi yengeç yemek için geldik" dedi.

İstanbul'dan gelen Oktay Duman ise "Antalya'ya her gelişimizde mavi yengeç yemek için Beymelek'e geliyoruz. Pek doyurucu değil ve yemesi biraz zahmetli. Ancak tadı harika" diye konuştu.

İzmir'den gelen Yunus Danış da "Tadı balık etini andırıyor. Güzel bir lezzeti var. Herkese tavsiye edebileceğim bir lezzet" dedi.



AA(SU/CK)