Sıcak ağustos dönemine denk gelen Ramazan Bayramı'nın 18- 21 Ağustos tarihlerindeki 4 günlük tatil süresi için iç turizmde tatilciler daha çok serin bölgelerden yana tercih kullandı. Akdeniz'de ise turizm yoğunluğu Ege'ye göre daha az talep görmesine rağmen otellerde doluluk sevinci yaşanıyor.

Ramazan ayı süresince iç pazarda yaşanan daralmanın Ramazan Bayramı ile birlikte yerini yoğun bir hareketliliğe bırakacağını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, iç turizm açısından yoğun talebin okulların açılacağı Eylül ortasına kadar da süreceğini açıkladı. Yabancı tatilci açısından da Akdeniz kıyılarının özellikle üst seviyede seyrettiğini belirten Ayık, "Ağustos ayı itibariyle geçen yıla göre artışla başlanıldı ve sevindirici bir durum. Çok iyi bir bayram dönemi yaşayacağız. Bayramda tüm otellerde istenilen doluluk oranlarına ulaşılacaktır" diye konuştu.

KIBRIS PAHALI GELDİ

ETS Tur Yurtiçi Turlar Müdürü Suat Özbek, mevsim itibariyle iç turizmde Antalya ve Akdeniz kıyılarına oranla daha serin olan Ege'de Bodrum, Çeşme, Kuşadası gibi tatil yörelerinin daha çok tercih edildiğine işaret etti. Bayram tatili süresinin kısalığı nedeniyle geçen yıla göre yoğun talep olmadığını da belirten Suat Özbek, "Ancak yurtdışı turizmdeki yoğun hareketlilik nedeniyle sahillerdeki otellerde yer bulmak çok zor. Bu bayram özellikle Ege kıyılarında deniz- kum- güneş bayramı olacak. Kıbrıs ise uçak fiyatlarındaki pahalılıktan dolayı Ege ve Antalya'ya oranla çok daha az talep gördü. Mevsim ve hava koşulları Karadeniz taleplerini de artırdı" dedi.

EGE KIYILARI GÖZDE

Pronto Tour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, Akdeniz ve Kıbrıs'taki aşırı sıcaklardan kaynaklı olarak bayram tatilcilerinin tercihi daha çok serin bölgelerden yana kullandığını belirtti. Özkar, "Ege, Çanakkale, Ayvalık, Bozcaada, Likya turları, Batı Karadeniz başta olmak üzere tüm Karadeniz'e ilişkin turlar geliyor. Serin yörelere tercih oranı geçen yıla göre yüzde 20 artış gösterdi" diye konuştu.

Bu bayramı yurtdışında geçirmek isteyen Türklerin ağırlıklı tercihi ise aşırı sıcaklar nedeniyle serin olan kuzey ülkelerden yana oldu. Rusya'nın vizesiz ve sıcaklığın 24- 25 derece olması nedeniyle öne çıktığını anlatan Sarp Özkar, Norveç, Danimarka gibi İskandinav ülkeleri ile Letonya, Litvanya gibi Baltık ülkelerinin de Türk tatilcinin bayramdaki en çok tercih ettiği ülkeler olduklarını söyledi.