Kentin, nüfusu en yoğun mahallelerinden Bahçelievler'de bazı binaların zeminlerinde oluşan çökme ve duvarlarında meydana gelen çatlamalar, bölge halkını tedirgin etti. 2 apartman, yıkılma riskine karşı boşaltılırken, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ile Anadolu Üniversitesi işbirliğinde, zemindeki çökmelerin nedeni ve tehlikenin boyutlarının ortaya çıkarılması için çalışma başlatıldı.

BEÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hakan Kutoğlu, Anadolu Üniversitesi Uydu ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Koordinatörü Prof.Dr. Berkan Ecevitoğlu ve Enstitü Müdürü Doç.Dr. Yücel Güney ile birlikte 12 kişilik ekip, Valilik koordinatörlüğünde söz konusu mahallede çalışmaya başladı. Gül Sokak'tan başlayan çalışmalarda, sokağa ses yansıması ölçen cihaz yerleştirildi. Sokağın bir ucundan öbür ucuna 300 metre uzunluğunda kablo yerleştirilirken, ses dalgaları ile yer altındaki boşluklar tespit edilmeye çalışıldı. Çalışma sırasında sokak trafiğe kapatılırken, zabıta görevlileri sokağın giriş ve çıkış bölümlerinde nöbet tutarak sessizliği sağlamaya çalıştı.

Doç. Dr. Yücel Güney, 15 gün boyunca bölgede tasman riski bulunan 15 noktada çalışma yapacaklarını söyledi. 600 metre derinliğe kadar yapacakları sismik yansıma deneyleriyle bölgenin tasman haritasını çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Doç. Dr. Güney, şöyle dedi:

"Problemin hangi boyutta, hangi aşamada olduğunu görmek için buradayız. Sonuçta bir problem var. Bu, binalardaki çatlaklarda da görülüyor. Bu çalışma ile tehlikenin hangi boyutta olduğunu belirmeye çalışacağız. Çalışmalarımız sırasında sessizlik bizim için çok önemli. Halkımızdan bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Çalışma sonunda tespit ettiğimiz verileri değerlendirip, sonuçları Valilik ile paylaşacağız."



GG(EE/AAA)