YSK'nın bağımsız adayları veto etmesinin ardından Van'da 19 Nisan 2011'de olaylar çıktı. Gün boyunca devam eden olaylarda polise taş ve havai fişek atan göstericiler, banka ve Türk Telekom binasına da moltofkoteyli attı. Olayların ardından Türk Telekom binasına molotofkokteyli attığı iddiasıyla Ayten Tikit gözaltına alınıp, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Soruşturması tamamlanan Tikit hakkında hazırlanan iddianeme, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Tikit, hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak', 'Görevli memura görevini yaptırmamak için direnmek', 'Terör örgütü adına suç işlemek', 'Terör örgüt faaliyetleri çerçevesinde suç işlemek', 'Patlayıcı bulundurmak', ve 'Genel güvenliği tehlikeye sokmak' suçlamalarıyla dava açıldı.

İDDİANAMEDEN

Hazırlanan iddianemede Tikit'in olay günü, terör örgütünün KCK/TM çağrısı üzerine yapılan izinsiz gösteriye katılarak yasadışı slogan atan, banka binalarına, emniyet önlemleri alan güvenlik güçlerinin araçlarına, vatandaşlara ait araç ve iş yerlerine, molotof ve havai fişek atan grubun içinde yer aldığı belirtildi. Tikit'in güvenlik güçlerine taşlı saldırıda bulunduğu, tanınmasını engellemek için de yüzünü ve başını bezle bağladığı kaydedilen iddianamede, "Kişilerin hayat ve malvarlıklarını tehlikeye sokacak şekilde Türk Telekom binasına molotof attığı ve dış cephesinde yangın çıktığı anlaşılmıştır" denildi.

Ayten Tikit, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3'üncü kez hakim karşısına çıktı. Duruşma sonrası Tikit'e 6 ayrı suçtan 27 yıl 8 ay hapis, 10 bin TL para cezası verildi.

'SADECE AYAKKABISI BENZİYOR'

Tikit'in avukatı Baran Bilici, müvekkilinin olaylara karıştığını gösteren delillerin olmadığını savunarak şöyle dedi:

"Molotof atan kişiyle müvekkilimin sadece ayakabısı benziyor. Gerekli detaylı incelemler yapılmadan bu kadar ceza verilmesi hukuksal dayanaktan uzaktır. Somut delillere dayanmayan hukuka aykırı kararın Yargıtay tarafından bozulacağı kanaatindeyiz."



GÖ(FK/COŞ)