Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında İ. Ş. Atasagun  Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda, 'Organ Bağışı' konulu program düzenlendi.  Programa, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Vali Yardımcısı Vural Demirtaş, İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Atilla Oğuz Boyalı ile hastane yöneticileri, sağlık çalışanları ve organ bağışında bulunan aileler katıldı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay yaptığı konuşmada, organ naklinin çok önemli bir konu olduğunu ve tüm vatandaşların duyarlı olması gerektiğini kaydetti.

10 AYDA 180 BAĞIŞ

Nevşehir’de hastane bünyesinde faaliyet gösteren Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü'nün çalışmalarının etkisiyle, 10 ayda 180 kişinin organ bağışında bulunduğunu belirten Dr. Rahim Ünlübay, “Bu kişiler ilerde beyin ölümleri gerçekleştiğinde organlarıyla çok sayıda hastayı iyileştirecek. Bunlar içerisinde 12 Ağustos 2012 tarihinde beyin ölümü gerçekleşen Erdal Fakılı’dan alınan organlar 5 kişiye hayat verdi. Bu örneklerin çoğalması gerekir. Ben de tüm organlarını bağışladım” dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, Nevşehirlilere de organ bağışında bulunma çağrısı yaptı.Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay’ın konuşmasının ardından Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Kozaklı ilçesine bağlı Kanlıca beldesinde hayatını kaybeden ve yakınlarının bağışladığı organları ile 5 hastaya umut veren Erdal Fakılı’nın kardeşlerine teşekkür plaketi verdi.

Programda daha sonra İ. Ş. Atasagun Nevşehir Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Şenay Karakuş Taşkın, bir insanın organlarının bir kısmı veya tamamı kişi yaşarken ya da henüz sağlıklı iken beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılması üzerine bağışlanması demek olan organ naklinin çok önemli olduğunu ve tüm insanların hassasiyet duyması gerektiğini vurguladı.

ORGAN BAĞIŞI CAİZ

Türkiye’de halen 70 bin, Nevşehir’de ise 130 kronik böbrek hastası olduğunu aktaran Taşkın, bu hastaların haftada 3 gün diyaliz makinesine bağlanmak zorunda olduklarını kaydetti. Taşkın sözlerine şöyle devam etti:

 “Sorunun çözümü ise bağış yapmaktan geçiyor. Bağış yapmak için kişinin yaşarken en yakın merkeze gidip form doldurması ve bağış kartı alması yeterlidir. Beyin ölümünün gerçekleştiği vakalarda da yakınlarının onay vermesi gerekiyor. Bu seçenekten ziyade kişinin sağlıklı iken bağış yapması önemlidir. AİDS ve kanser hastaları hariç 18 yaşını dolduran herkesten bağış alabiliyoruz. Bu konuda dinen bir sakınca da bulunmamaktadır. Diyanet İşleri Başkanlı organ bağışı konusunda caiz olduğuna dair açıklamayı yapmıştır” dedi.



AK(OE/AK)