Merkeze bağlı ve 1200 nüfuslu Kaşbelen Köyü sakinlerinin mera olarak kullandığı meşe ormanının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Duran Alsancak adlı işletmeciye tahsis edilmesi ve asırlık olduğu belirtilen ağaçların kesilmeye başlamasına tepki gösteren köylüler CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'dan yardım istedi.

Köy Muhtarı Hasan Acar, Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel ve köylülerle ormanlık alanda inceleme yapan Yılmaz, konuyu Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ileteceğini dile getirdi.

Ormanda ağaçların kesilmesini ve taşocağı açılmasını istemediklerini ifade eden Kaşbelen Köyü Muhtarı Hasan Acar, "Ormanlık alana taş ocağı açılacağını duyduk ve bu konuda Valilik, Orman İşletme Müdürlüğü, Özel İdare gibi kurumlara itiraz dilekçemizi verdik. Köyümüzün her tarafı taş ocağı madeni. Halihazırda çalışan 5 maden var ve tozun içinde 10 yıldır çile çekiyoruz. Hayvanlarımızı otlattığımız bu bölgeye de taş ocağı açılmasını istemiyoruz. Taş ocağının açılması için 100- 150 yıllık meşe ağaçlarını kesmişler. Atalarımız bu ağaçları korumuş biz de kesilmesini istemiyoruz" dedi.

BAKAN EROĞLU'NA GİDECEK

Köylülerle ormanlık alanı gezip fotoğraflatan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise şunları söyledi:

"Alanı gördüm ve burası bir orman. Bu ağaçların kesilmesi ciddi bir sorun. Kırma taş tesisi kurulacak olan bölgede ağaçlar kesilecek. Ocaktan kaynaklı tozdan dolayı köylünün ekim arazilerinin de zarar göreceği söyleniyor. Bölgeye taş ocağı açılmasıyla, köylüye her yönden ciddi zarar vereceği anlaşılıyor. Köyün etrafından çok sayıda taş ocağı zaten var. Bu alanın da ocak olarak açılmasını köylüler haklı olarak istemiyor. Köylümüz burası ile ilgili orman alanı ve hayvan otlatılıyor diyerek dava açabilir. Şu anda bölgenin fotoğraflarını çektik, ben hafta içinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile görüşeceğim. Bakan Veysel Eroğlu ile de görüşerek ormanlık alanın yok edilememesi için talepte bulunacağım. Bölgenin kurtulması için elimden geleni yapacağım."

Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Yüksel da "Kaşbelen Köyü'nde ekosistemin korunması için çalışma yapılması gerekiyor. Kesilen ağaçlara bakıyoruz çoğu 200 yıllık meşe palamudu ağacı. Bir ormanı yok etmek üzereyiz. Küresel iklim değişikliğinin insan kaynaklı olduğunu burada canlı olarak gördük. Biran önce önlem alınmalı" dedi.

Kaşbelen köylüleri, köyde çok sayıda taş kırma ocağı olduğunu, ormanlık alana yeni bir taş ocağı yapılmasının akla mantığa sığmadığını söyledi.



YK(AÖ/SS)