Olay, 20 Mart sabahı Çanakkale'de Asaf Paşa Caddesi üzerinde meydana geldi. Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, hem dükkanlara çarpmamak, hem de yayaları engellememek için kaldırımda yola yakın yürüdüğü sırada serbest meslek sahibi Cenk Yılmaz yönetimindeki otomobilin yan aynası koluna çarptı. Çarpmanın etkisiyle ayna kırıldı. Kazanın ardından sürücü Cenk Yılmaz durarak, Batdal'ın yanına gidip, bir şeyinin olup olmadığını sordu. Görme engelli İbrahim Batdal da acil işi olduğunu belirterek olay yerinden ayrılmak istedi.

İbrahim Batdal'ın hiç görmediğini bilmeyen sürücü Cenk Yılmaz, tutanak tutturmak için polis çağıracağını söyleyip gitmemesini istedi. Batdal acil işi olduğunu belirtip gitmekte direnince, Cenk Yılmaz ısrarla gitmesini engellemeye çalıştı. Bunun üzerine ikili birbirlerine sözlü olarak hakaretler yağdırmaya başladı. Kısa sürede de tartışma alevlendi.

BASTONLA VURCAK SANDI, BİBER GAZI SIKTI

Sürücü Cenk Yılmaz, görme engelli İbrahim Batdal'ın katladığı bastonuyla kendisine vuracağını düşünerek cebindeki biber gazını çıkarıp gözlerine sıktı. Görme engelli Batdal'ın yardımına çevredeki esnaf yetişti.

Yakındaki bir çeşmeye götürülen Batdal burada yüzünü yıkadı. Olay yerine gelen polis ekipleri Batdal ve Yılmaz'ı Anafartalar Polis Merkezi'ne götürdü. Batdal'ın gözleri Çanakkale Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde serumla yıkandı. İkilinin ifadeleri alındı, ancak olay tatlıya bağlandı ve taraflan birbirinden şikayetçi olmadı.

KÖR İNSANA NİYE BİBER GAZI SIKILIR?

Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Batdal olayı anlatırken, sürücü Cenk Yılmaz ile yaşadıkları diyalogun ardından neye uğradığını anlamadan yüzünde ve gözlerinde yanma hissettiğini söyledi. Çevredeki esnafın, gözlerine biber gazı sıkıldığını söylemesiyle durumu öğrendiğini belirten Batda şöyle dedi:

"Sürücü araçtan inip bana 'Kör müsün, görmüyor musun' dedi. Ben de kör olduğumu söyledim ama inandıramadım. O anda çok acı hissettim. Biber gazı saldırgan birini durdurmak için kullanılır. Kör bir insana niye biber gazı sıkılır anlamadım. Ama etkisi baya fazlaymış. İki gün boyunca gözlerimin sulanması geçmedi. Bu olay biz engellilerin her zaman maruz kaldığı en açık yaşanmış örneklerinden birisidir."

KENDİMDEN UTANDIM

Biber gazı sıktığı kişinin görme engelli olduğunu öğrenince kendisinden utandığını belirten Cenk Yılmaz ise şunları söyledi:

"Talihsiz bir olaydı. İbrahim Batdal sabah bir bayanla kol kola yanımdan geçerken ayna koluna çarptı. Araçtan inip 'Herhangi bir şeyiniz varsa hastaneye götüreyim' dedim. Ama olayın verdiği hiddetle bana hakaret etmeye başladı. Bu arada aynanın kırıldığını görünce polis tutanak tutsun diye beklemelerini istedim. Ama onlar yürümeye başladı. Arkalarından gidip durdurmak istedim. Elindeki bastonunu katlayıp havaya kaldırınca vuracağını düşündüm. Bir gözünün problemli olduğu görsel olarak da anlaşılıyordu. Ama normal görünen diğer gözüyle beni takip ediyordu. Kafama bastonu yiyeceğim sandım. Beni gördüğünü varsayarak kendimi korumak için biber gazını çıkarıp yüzüne sıktım. Ama hiç görmediğini sonradan öğrendim. Bilseydim biber gazını kesinlikle sıkmazdım. Böyle bir şeye vesile olduğum için kendimden utandım. Ama onun da bana hakaret ve tavırları hiç hoş değildi. Böyle bir şey yaşandığı için üzgünüm. Neyse ki olay tatlıya bağlandı."



BG(İÖ/COŞ)