Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler tarafından, Dereköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen Kooperatif Başkanı da olan AK Parti Balya İl Genel Meclisi üyesi N.K., Başkan yardımcısı A.K. ve yönetim kurulu üyesi M.E. çıkartıldıkları mahkemece tutuklanırken, zanlılardan 6’sı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Gözaltına alınan şüphelilerden 7’si de savcılıktaki ifadelerinin ardından salıverildi.

BİLİŞKİŞİ İNCELEMİŞ

Jandarmanın iddialarla ilgili 50 kişinin ifadesine başvurmasının ardından yapılan yolsuzluğun teyit edilebilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan bilirkişi heyetinin istendiği ortaya çıktı. 2006 ile 2010 yıllarını kapsayan dönem zarfı içinde binlerce evrakın incelenmesinde, Kooperatif Başkanı N.K. ve veteriner M.B.'nin Kooperatifler Yasası'na aykırı olarak veterinerlik şirketi kurduğu, şirketin kooperatif ile hizmet alım sözleşmesi yaptığı, üyelere veterinerlik hizmeti verilmediği halde, verilmiş gibi gösterildiği, şirkete yüksek miktarda, ilaç, veteriner hizmet bedeli ödendiği belirlendi. Ayrıca, ödenen paraların başkan ve veteriner tarafından zimmetlerine geçirildiği, kooperatif yöneticilerinin kooperatifin vergilerini zamanında ödemeyerek gecikme zammı nedeniyle kooperatifi zarara uğrattıkları saptandı.

HİBE VARKEN YÜKSEK FİYATLI ALIM

Balıkesir Jandarması, Dereköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan ve yöneticilerinin, devletten hibeyle alınabilecek süt soğutma tankını, ihale bile yapmadan piyasa değerinin çok üstündeki fiyata bir firmadan satın alarak kooperatifi zarar uğrattığını, 2009 yılında kooperatiften toplu halde ayrılan 50 kadar üyeye, devlet tarafından ödenen süt, anaç sığır ve buzağı destek primleri olan yaklaşık 200 bin liranın N.K. tarafından kooperatif adına alındığı iddia edildi. Öte yandan Kooperatif Başkanı N.K.'nın kendi özel harcamalarını kooperatife gider olarak fatura ettirdiği de öne sürüldü.

BALIKESİR /



------------

N.K. (Nail Kıran)

A.K. (Ali Kara)

M.E. (Mustafa Emre)