Kumluca 13'üncü Tarım ve Seracılık Festivali'nin resmi açılışı, Cumhuriyet Meydanı'nda protokol üyeleri tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla yapıldı. Buradaki törenin ardından Kumluca Kaymakamı Salih Işık, Kumluca Belediye Başkanı AK Parti'li Hüsamettin Çetinkaya, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Osman Koşar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Başdaş, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar Karatepe Stadyumu'na kadar yürüdü. Yürüyüşte yöresel kıyafetler giyen vatandaşlar, koyun, keçi, deve, at ve eşeklerle 'Yörük göçü'nü canlandırdı. Stadyumda kurulan yörük çadırında da temsili 'Yörük düğünü' ve 'gelin indirme' töreni gerçekleştirildi.

Stadyumdaki etkinlikler kapsamında 26 yaşındaki Hatice ve 27 yaşındaki Soner Kırdal çifti, törenle dünya evine girdi. Perihan ve Ahmet Kutlu çifti ise evliliklerinin 50'nci yılı dolayısıyla yeniden gelinlik ve damatlık giyerek nikah tazeledi.

Törene geleneksel Yörük kıyafetiyle katılan Başkan Çetinkaya, "Festival başta birlik ve beraberliği pekiştirme adına düzenleniyordu. Şimdi festival bünyesinde sempozyumlar, sebze yarışmaları ve konserler var. Festival bu yönüyle Kumluca'nın tanıtımına önemli katkı sağlıyor" dedi.

Aynı şekilde Yörük kıyafeti giyen Kaymakam Salih Işık, bu yıl 13'üncüsü düzenlenen festivalin her geçen yıl daha da büyüdüğüne işaret etti. Kumluca halkının etkinlikleri sahiplendiğini ve festivale önemli katkıları olduğunu vurgulayan Kaymakam Işık, festivalin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

BAŞPEHLİVANLARIN DOMATES GÜREŞİ

Konuşmaların ardından domates güreşleri düzenlendi. Stadyumun ortasına kurulan mini havuza görevlilerce kasalarla domates taşındı. Yaklaşık 2 ton domatesin üzerinde, aralarında Kırkpınar başpehlivanları Ali Gürbüz ve Osman Aynur'un da bulunduğu pehlivanlar güreşti. Güreşler sırasında gözlerine domates suyu kaçan pehlivanlar, zaman zaman rakipleri yerine karşılaşmanın hakemine yönelince ortaya renkli görüntüler çıktı. Güreşlerin ardından Kumluca Belediyesi mehteran takımı konser verdi, halk oyunları gösterileri sunuldu ve halat çekme yarışması düzenlendi.

Festival, 29 Nisan'da yapılacak yağlı güreşlerle sona erecek.