Edirne’nin Saraçhane semtinde bulunan 1451 yılında Tunca Nehri üzerine Hadım Şehabeddin Paşa tarafından 5 yılda yaptırıldığı bilinen 120 metrelik taş köprü ve 80 metrelik eklentisi 6 yıldır onarılıyor. 2006 yılında nehir taşkınlarında zarar gören ve çökmeler meydana geldiği için trafiğe kapatılan 561 yıllık Saraçhane (Şahabeddin Paşa) Köprüsü’nün onarımı 6 yıldır tamamlanamadı. Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onarım projeleri uygun görülmediği ve ve ödeneksiz yetersizliğinden bir türlü tamamlanamayan köprü için Karayolları 1’nci Bölge Müdürlüğü’nce geçen Mart ayında bir kez daha ihale yaparak onarımına başlandı. Edirne Valisi Gökhan Sözer’in çabalarıyla hızlanan köprü onarımının bir ay içinde tamamlanması planlanıyor.

Aslına uygun olarak restore edilen taş köprünün onarımını yapan Pekerler İnşaat Şirketi yetkilileri şimdiye kadar bürokratik engeller ve ödeneksizlik nedeniyle tamamlanamayan çalışmaların bir ay içerisinde bitirileceğini söyledi. Firma yetkilileri Edirne Valisi Gökhan Sözer’in son yapılan onarım ihalesinin ardından büyük çaba gösterdiğini ve köprünün bir ay sonra trafiğe açılacağını ifade etti.

TARİHİ KÖPRÜLERE 5 MİLYON ÖDENEK

Edirne Valisi Gökhan Sözer, kentteki tüm tarihi köprüler için 4 milyon 700 bin lira harcandığını açıklayarak şunları söyledi:

“Edirne tarihi taş köprüleriyle meşhur bir kenttir. Sadece merkezde 9 taş köprü var. Bunların tümü Karayolları 1’nci Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek tarihi değeri kurtarıldı. Ancak şuanda Saraçhane ve Yalnızgöz Köprüleri'nde çalışmalar devam ediyor. Önemli bir aksilik olmazsa iki köprümüzdeki çalışmalar tamamlanarak ulaşıma açılacak. Bunlar şehrin için önemli arterlerdir. Tabi restorasyon tarih ve kültür değeri korunarak yapılıyor. O bölgeye köprünün açılması büyük kolaylık sağlayacakr. Tarihi köprülerle ilgili restorasyon ve aydınlatma 4 milyon 700 bin liraya ihale edildi. Saraçhane Köprüsü için müteahhitle de Karayolları ile de görüşüyoruz. Orada her seferinde onarım sırasında yeni sorunlar çıkıyor. Dolayısıyla ek projeler yapmak, kurula gitmek gerekiyor. Yoksa yeni bir köprü veya normal bir onarım olsa daha kolaydı.”

MAHALLELİ HALKI DA RAHATSIZ

Saraçhane semtinde yaşayanlar uzun süren onarım nedeniyle rahatsızlarını dile getirdi. Mahalleli 52 yaşındaki İzzet Uzun, “Bu tarihi köprü yıllardır trafiğe kapalı durumda. Civar köylerle burasının tüm bağlantısı koptu. Onarımın uzamasını siyasete bağlıyorum. Buradan iktidara pek oy çıkmadığı için bu onarımlarda uzun sürüyor olabilir. Civar köylerin bütün geçiş yolu burasıydı. Köprü kapalı olduğu içinde yolu uzatarak başka yerlerden gidiyor. Bu teknolojiyle bu onarım için bu kadar uzun sürmemeliydi. ” dedi.

Hüseyin Karakaş ise, köprünün kapanmasıyla semtin çok değiştiğini anlatarak, “Bu semtte iki bakkal var, ikisi de iş yapamıyor. En az 6-7 senedir onarım sürüyor, hala bitmedi” diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Yılmaz Yıldıran, 2006 yılından bu yana köprünün trafiğe kapalı olduğunu söyleyerek, “Ben tarih bölümü mezunuyum, köprülerle ilgili bazı bilgilerim var. Bu köprü 6-7 senedir kapalı. Hadım Şehabeddin Paşa tarafından 1451 senesinde yapılmış ve 5 yıl içinde tamamlanmışr. Biz senelerdir bitiremedik. Edirne’nin kuzey ve batısın giden yollar köprülerden geçiyor. Yalnızgöz Köprüsü de kapalı durumda. Yapılan restorasyonlarında çok uygun olmadığını düşünüyorum. Bir köprü yapılıyor, birkaç ay sonra hemen yıpranıyor. Bu köprü II. Murat vefatı sırasında Edirne Sarayları yapılırken, Veziri Hadım Şehabeddin Paşa tarafından 1451 yılında saraya geçiş yolu olarak yaptırıldı. İlk 120 metrelik kısım yapılmış, sonraki eklentileri 1885’te yapılmış. O dönemde bile kısa sürede yapılmış, şimdi yapılamıyor. Ben yapılmak istenmediğini düşünüyorum” dedi.

KÖPRÜ İLK ONARIMINI 250 YIL SONRA GÖRMÜŞ

Edirne’de bulunan 9 tarihi taş köprüden biri olan Saraçhane Köprüsü 11 ayak ve 12 kemerden oluşuyor. Yapılışından itibaren yaklaşık 250 yıl hizmet veren köprü, II. Mustafa zamanında tamir gördü. Sultan Abdülhamit zamanında Vali İzzet Paşa tarafından taş ayaklar üzerinde 50 metre kadar uzatılan köprü şu andaki halini aldı.



EÖ(LK/AAA)