Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi bünyesinde, tarihi Dilşeker Hatun Hamamı'nda geçen Nisan ayında hizmete giren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin hasta sayısı 186'ya ulaştı. Ruh Sağlı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Ayer, merkeze olan ilginin artmasındaki nedenin, şizofreni hastalarının sosyal etkinlikler çerçevesinde tedavi edilmesi ve bu tedaviden olumlu sonuçlar alınması olduğunu belirtti. Dr. Ayer, “Merkezimiz faaliyete geçtiği ilk aylarda ilgi çok azdı. Çünkü hastalarımız korkuyordu. “Ben buraya gelirsem, toplum bana olumsuz bakar' diye bir çekingenlik vardı. Ancak verdiğimiz hizmetler ve sonuçları duyulunca bu çekingenlik ortadan kalktı” diye konuştu. Başhekim Ayer, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde, hastanedeki tedavileri sona ermiş ancak ilaç tedavisine devam eden hastalara çeşitli etkinliklerle psikososyal ve rehabilitasyon hizmeti verdiklerini dile getirdi.

Ayer, “Hasta merkeze geldiği ilk gündekiyle şu anki süreç arasında çok farklılıklar görüyor. Kendini ifade edemeyen kimi hastalarımız artık kendilerini ifade etmeye başlıyor. Hastalarımız burayı bir merkez değil, bir dayanışma kulübü olarak görüyor. Kimi hastalarımız da artık merkezimize kendisi gelip gitmeye başladı. Hastalarımıza özgüven geldi. Kendilerine toplumun birer bireyi olarak hissetmeye başladılar” dedi.

ÇOĞUNUN TEDAVİSİ BİTTİ

Başhekim Dr. Ayer, merkezlerine kayıt yaptıran 186 şizofreni hastasından 130'nun tedavi sürecinin bittiğini dile getirip, “Şu anda 56 hastamızın tedavisi sürüyor. Ancak tedavisi biten 130 hastamızın gözlemine devam ediyoruz. Haftada birkaç kez ailelerini arayarak durumlarını soruyoruz. Ayrıca tedavisi biten hastalarımız yine merkezimize gelmeye devam ediyor” diye konuştu.

YENİ BİR HAYAT SUNULUYOR

Merkezdeki uzman kadrolar eşliğinde şizofreni hastalarına yeni bir hayat sunduklarını kaydeden Dr. Ayer, “Hastalarımız için konser düzenliyoruz. El becerilerini geliştirmeleri anlamında resim, el ürünleri sanatları kursları veriyoruz. Sinema günleri düzenliyoruz. Şehir içinde tarihi yerlere geziler yapıyoruz. Kısacası hastalarımıza yeni bir hayat sunuluyor ve sosyal hayata katılmaları sağlanıyor. Bu hizmetimizden hem aileleri hem de hastalarımız memnun. Örneğin, bir hastamız 3 yıldır hiç evinden dışarı çıkmazken, merkezimiz sayesinde artık evinden dışarı çıkmaya başladı. Bu bizim için büyük bir gelişme” dedi.

MERKEZİN SAYISI ARTTIRILACAK

Sağlık Bakanlığı'nın toplum ruh sağlığı merkezlerinin sayısını artırmayı hedeflediğini dile getiren Ayer, “Artık yatarak tedavi yerine etkinliklerle, ayakta tedavi yöntemine geçilmeye başlandı. Bunun için bakanlığımız ülke genelinde toplum ruh salığı merkezlerinin sayısını artırmayı hedefliyor. Bu yıl içerisinde hastane olarak biz de ikinci bir toplum ruh salığı merkezi açabiliriz” diye konuştu.