Grand İdeal Otel'in toplantı salonunda başlayan ve 4 gün sürecek sempozyumun açılışına, Muğla Valisi Fatih Şahin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Marmaris Kaymakamı A. Serdar Polat, Marmaris Belediye Başkanı CHP’li Ali Acar ve 105 müze müdürü katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Osman Murat Süslü, Türkiye’de hangi taşı kaldırırlarsa kaldırsınlar tarih fışkırdığını belirtti. Son 10 yılda illegal yollardan ülke dışına çıkartılan eserlerin geri dönüşü için çok mesafe kaydettiklerini belirten Süslü, "Bu tarz yollarla ülke dışına çıkartılmış ve çeşitli şekillerde koleksiyoncu ve müzelere satılmış toplam 4 bin 25 eser ülkemize geri getirildi. Bunların yaklaşık 3 bin tanesi Bakanımız Ertuğrul Günay döneminde oldu. Bundan sonra da yurt dışında bulunan tarihimizin kesitlerini ülkemize geri getirmek için çalışmalarımız devam edecek. İlerleyen günlerde yeni geri dönüşlerle ilgili olarak müjde vereceğiz" dedi.

Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin bulunduğu ülkelerle kültürel işbirliği yapmama kararı aldıklarını hatırlatan Süslü, "Yurt dışı müzelerden sergi amacıyla eser talebi geldiğinde öncelikle müzenin bünyesindeki eserleri inceliyoruz. İllegal yoldan sahip olduklarını belirlediğimiz eserleri varsa önce onların geri verilmesini talep ediyor ve bunun için yasal olanaklarımızı kullanıyoruz. Bu mağduriyetimiz giderilirse taleplere cevap veriyoruz. Aksi takdirde bu işbirliği tek taraflı oluyor. Bundan sonra kurum olarak tarihimizi geri vermeyenlerle işbirliği yapmayacağız" dedi.

Süslü, Türkiye’den götürülen eserlerin büyük bölümünün Batı Avrupa ülkeleri ile ABD’de bulunduğunu söyledi.



DEB(İÖ/CK)