Dolmabahçe’den Beşiktaş’a uzanan sahil yolunda bulunan 646 çınar ağacından 3'ü bu sabah İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Park ve Bahçeler Müdürlüğü Ağaç Bakım ve Budama ekibi tarafından kesildi. 22 ağacın daha tamamen kesileceği öğrenildi. Kesimi yapan görevliler, İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayı ile bu işlemi yaptı. Yol üzerindeki 646 çınar ağacından 25’inde, 'doku bozulması' hastalığı tespit edilmiş, bulaşıcı olan çürümeye ve zamanla kendiliğinden yıkılmaya neden olan hastalığın önüne geçilebilmesi için bu kararın alındığı öğrenildi. Yoldan geçen vatandaşlar kesilen ağaçların neden kesildiğini bilmediklerini ve kesilen ağaçlara çok üzüldüklerini söylediler.


İBB AÇIKLAMASI


Kararın İstanbul 4 Numaralı Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayıyla alındığını açıklayan İBB yetkilileri, caddeden geçen araçların çarparak yaraladığı çınar ağaçları için restorasyon ve rehabilitasyon çalışmaları yapıldığını, dip çürüklüğü olan ağaçlar için ilaçlama ve temizleme gibi koruyucu önlemler alındığını bildirdi.


Çınarların 2007 yılında budanıp yüklerinin hafifletildiğini de kaydeden yetkililer, Kabataş Meclis-i Mebusan Caddesi’nden başlayarak, Dolmabahçe Caddesi, Çırağan Caddesi, Ortaköy ve Bebek Parkı güzergâhındaki çınar ağaçlarından bazılarının hastalık ve zararlılardan dolayı kuruması, bazılarının ise araç çarpmaları sonucunda can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunun tespit edildiğini belirttiler.


HY (MK) (FOTOĞRAF)