CHP Manisa İl Kadın Kolları, 'Türkiye'de Kadın Olmak' konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan katıldı. Tarhan, konuşmasına 4+4+4 eğitim sistemini eleştirerek başladı. Türkiye'de kadını güçlendiren ve birey sayan anayasadaki üç devrim maddesinin kaldırılmak istendiğini ileri sürdü. Tarhan, "Anayasadaki üç devrim niteliğindeki madde, bugün saldırı altında. Bu üç devrim maddesi, Hilafet'in kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat, Evkaf ve Şeriye Mahkeleri'nin kaldırılmasıydı. Ancak o devrimlerin bugün delindiğini ve büyük bir saldırı altında olduğunu görüyoruz" dedi.

4+4+4 eğitim sistemiyle Osmanlı'daki üçlü yapıya dönüştürmek istediğini savunan Tarhan, okulların birer birer cemaatlerin eline geçtiğini idida etti. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in uyguladığı senaryoya göre zorunlu eğitim süresi 8 yıldan 4 yıla indirildiğine dikkati çeken Emine Ülker Tarhan, "Dünyada eşi olmayan bir modele, öğrencilerin ilk 4 yılını ardından fiilen okula gitmemenin kalktığı bir döneme doğru gidiyoruz. Bu yasa kız çocuklarını eve kapatıyor. Cumhuriyet ile kavgası olan ve her defasında bunu belirten bir bakan var. İşte bu kişi Milli Eğitim Bakanlığı'nın başında. İlk 8 yılı, ilkokul ve ilköğretim diye ikiye ayırdılar. İlk dört yıldan sonra kızlara, 'Hadi güle güle' diyecekler. Bunun alt yapısını hazırlıyorlar. Gerçeklerin şifrelere ihtiyacı yok. Bunu niçin getirildiği herkes çok iyi biliyor. Bu yasa çıkarsa Türkiye'nin eğitiminin bilimselliği, laikliği ve eğitimin kesintisizliği kesinlikle ortadan kalkacak" dedi.

MISIR MODELİ UYGULANIYOR

Türkiye'de kadınlara yönelik olarak Mısır modelinin uygulandığını ileri süren Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadına hiç meslek gurubunda iş verilmek istenmiyor. Son 10 yılda kadına yönelik şiddet arttı. 10 yıl önce cinayete kurban giden kadın 66'yken, şimdi bu sayı bin 550. Ülkemizde her üç kadından biri fiziksel şiddete mağruz kalıyor. Öldürülüyor, dövülüyor ve duygusal şiddete maruz kalıyor. Kadına yönelik her tür düzenleme kadının her türlü aşağılanmasına, neredeyse daha çok şiddet görmesine neden oluyor. Bir sürü yasada yapsanız siz, eğer gerçekten şiddeti önleme konusunda bir zihniyet probleminiz varsa önleyemiyorsunuz demektir. Türkiye'de kadınların zorla evlendirilme oranları yüzde 24 iken, Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri'nde bu oran yüzde 50'lere kadar çıkıyor. Töre cinayetleri artıyor, küçük yaşta kızlar evlendiriliyor. Güneydoğu ve Doğu'daki kadın milletvekilleri bu sorunun çözümü için ne yapıyor? Onları bu soruna çözmeye ve kadınların sorunlarıyla ilgilenmeye davet ediyorum."

HSYK'YA ELEŞTİRDİ

HSYK'nın tecavüze uğrayan kadınların tecavüzcüsü ile evlendirilmesini önerdiğine dikkati çeken Tarhan, "Buna da 'Mahalle baskısı olur, kadını korumak zorlaşır' diye bahaneler üretiyor. İnsanın istemediği birisi ve özellikle sapığı ile evlendirilmek istenilmesi düşünülemez bir olay. Bu Afganistan'dan farklı bir uygulama değildir. Afganistan'da kadın tecavüzcüsü ile evlendirilmektedir. Tek kurtuluş yolu budur. Bizi koruması gereken HSYK, adalet dağıtması gerekirken Türk kadınına tecavüzcüsü ile evlenmesini öngörüyor" dedi.

KADINLARI MÜCADELEYE ÇAĞIRDI

Tarhan konuşmasında son olarak kadınları toplu bir mücadele davet etti. "Türkiye'yi yönetenlerin kadını sevmiyor. Bunu çok iyi biliyoruz" diyen Tarhan, sözlerine şunları ekledi: "Çünkü bu insanlar parasız eğitim isteyen Berna'yı 19 ay hapislerde tuttular. Doğmamış bebeğini tekmelerle öldüren o itirazcı kızımız gibi. Kendisini protesto eden bir genç kızın bir başkanın 'Kadın mıdır, kız mıdır?' diyerek, aşağıladığını görüyoruz. Onlar kadın gazetecileri Silivri cezaevine attılar. Milletvekillerimizi kadın olan eşlerinden ve küçük çocuklarından ayırdılar. Bizim onlarla direnecek gücümüz var. Tüm sivil örgütlerin dayanışmasıyla bu sorunun çözüleceğine inanıyorum. Bunun için bir ideolojiye, bir davaya ihtiyacımız var. Benim bu mücadeleye gücüm var. Mustafa Kemal'in askeri olan kadınlarımızdan bunun desteğini bekliyorum. Türkiye Cumhuriyeti ile 9 yılda hesaplaşma cüretini gören göze göz, dişe diş bir mücadeleyi de göze almalıdırlar" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan konuşmasını ardından, izleyicilerin sorularını yanıtladı. Paneli, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa İl Başkanı Turgay Koç, CHP Merkez İlçe Başkanı Hamza Kopal'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 800 kişi izledi.



İK (KÖ/RT)