Kartepe İlçesi Eşme Mahallesi'nde geçen yıl toplam 1700 metrekare büyüklüğündeki  arsayı  satın alan Mehmet Demir, yapı ruhsatı da alarak arsada tek katlı 86 metrekarelik ev yaptı. Demir, yaklaşık 50 yıldan bu yana semt sakinlerinin kullandığı ve 15 hanede bulunanların kullandığı yolu 'Tapulu arazim' diyerek tel örgü ile kapattı. Mehmet Demir, arazinin adına tapulu lduğunu belgelemek için de yapı ruhsatını evinin önündeki ağaca astı. Evlerine giden yolları kapanan semt sakinleri bu uygulama sonunda şok oldu.

Kalp rahatsızlığı bulunduğunu belirten semt sakinlerinden Mihriye Koç, şöyle dedi:

"Geçtiğimiz gün rahatsızlandım ve çağırdığımız ambülans ter örgüler nedeniyle kapalı olan yoldan geçemedi. Çocuklarım mecburen beni ambülansın yaklaştığı yere kadar taşıdı. Bu vicdansızlık. Yapacak bir şeyimiz yok. Yolumuzu geri almak için hukuka başvurarak hakkımızı arayacağız." 

"50 YILLIK YOLU KAPATTILAR"

Yollarına çekilen telle mağdur edildiklerini söyleyen Eşme Mahallesi Muhtarı Mecit Külüğ ise, çocukluğundan bu yana yaklaşık 50 seneden bu yana bu yolu kullandıklarını anlattı. Külüğ, şöyle dedi:

"İstanbul'dan gelen vatandaş evi aldı. 'Buradan kimseyi geçirmem' diyerek tel çekip gitti. Biz de mağdur kaldık ve halk da çok tedirgin. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi mi yoksa Kartepe Belediyesi mi bir çözüm bulacak bilmiyoruz. Durumu mülk sahibine defalarca söylememize rağmen bize 'helikopterler geçin ne yaparsanız yapın' diye cevap verdi. Belediye de 'adamın mülküdür' diyor. Yolu kapatırken bir vatandaşımız hastalandı ambulans giremedi. Ayrıca Eşme'de hiçbir evin ruhsatı yok. Fakat bu vatandaşların yapı ruhsatı var. Bu nasıl oluyor? Ben buna anlam veremiyorum. Bu ruhsatı Kartepe Belediyesi'nin verdiğini öğrendik. 60 yaşındayım şu ana kadar kimseye ruhsat verilmedi." 

"BİZİ İSTEMİYORLAR"

Arsa sahibi Mehmet Demir'in kardeşi Atanur Demir ise, Eşme halkının dışarıdan gelenleri istemediği için sorunlar görüldüğünü söyledi. Atanur Demir, şöyle devam etti:

"Bu araziyi ağabeyim Mehmet Demir satın alarak evi yaptı. Arsa ve evin tapu işlemleriyle ilgilendim. Komşuluk hukuku çerçevesinde arazimizden geçen iki yolu kapatmadık. Arazimizi bu yollar için açık tuttuk. Mahkemece tespitini yaptırdık. Taşkın yapı olmasına rağmen müsade ettik. Bizim arazimizi çevreleyen direkler yıkıldı. 10-15 metreden silahla ateş edildi. Suç duyurusunda bulunduk. Araştırdığımızda ise dışarıdan gelen birilerini istemedikleri yönünde bir sonuç çıktı. Sürtüşme olunca mülkiyet hakkımızı kullanarak kendimize ait olan yerleri tel örgüyle kapattık. 1700 metrekare arazimiz var. 86 metrekare yapı yapabiliyoruz. Parsel sınırlarına 5 metre kala yapı yapılamıyor. Bu hususlara dikkat ettiğimizden dolayı yapı ruhsatı aldık. Diğer vatandaşlar imara aykırı yapı yapmışlar ve ruhsat alamıyor. Bu sefer de 'Biz ruhsat alamıyoruz onlar nasıl aldı?' diye tepki gösterdiler. Onlar da yasalara uysun ve ruhsatlarını alsınlar."



EA,OU(MB/İD)