Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2009 yılında hizmete giren Ovaakça'da Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi'ne alkol ve madde bağımlılığından kurtulmak için başvuranların sayısındaki artış dikkat çekti. Merkeze 2011 yılında alkol kullanımı nedeniyle 2 bin 550 başvuru yaparken bunların bin 284'ü AMATEM'de yatarak tedavi gördü. 2012 yılında alkol kullanımı nedeni ile destek isteyenlerin sayısı 2 bin 731’e yükselirken, bunların bin 245'i klinikte yatırıldı.

MADDE BAĞIMLILARININ DA SAYISI ARTTI

AMATEM'e, madde bağımlılığından kurtulmak için başvuruda bulunanların sayısında bir önceki yıla oranla artış gözlendi. 2011 yılında bin 540 madde bağımlısı tedavi görmek için başvururken bunların 218'i uzmanlar tarafından kliniklerde yatırıldı. 2012 yılında madde kullanımı nedeniyle AMATEM'e bin 919 kişi müracaat ederken yatırılan hasta sayısı ise 204 olarak belirlendi.

“DENETİMLERİMİZ SÜRÜYOR"

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, oluşturulan özel ekiplerin, pisayada uçucu madde içeren ürünlerin üretimi, satılması ve kullanılmasını kontrol ettiklerini söyledi. Denetimlerinin aralıksız olarak sürdüğünü açıklayan Özbek, "2011 yılında uçucu madde üreten 63 işyeri, uçucu madde ve uçucu madde içerikli maddelerden satan toplam 2 bin 830 işyerini denetledik. Bu yılın ilk on ayında ise uçucu madde içeren 60 işyerini kontrol ederken, uçucu madde ve uçucu madde eçerikli satış yapan 3 bin 548 işletmede kontroller yapıldı. Bunların bir çoğuna çeşitli cezalar yazıldı" dedi.

Bursa Halk Sağlığı Müdürüğü Özbek, yaptıkları bilinçli çalışma ile madde ve alkol bağımlılarının sayısında önemli oranda düşüş gözlendiğini söyledi. Özmek, bunda, yazılı ve görsel olarak yaptıkları çalışma sonucu AMATEM'in çok iyi bir şekilde tanıtılmasının etken olduğunu açıkladı.