Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Piriştina döneminde imar planında 8 katlı otopark alanı olarak belirlenen ve kent merkezindeki otopark sıkıntısına çözüm için ayrılan Şair Eşref Bulvarı Alsancak Hocazade Camisi karşısındaki 938 metrekarelik alan, mülk sahibi Petrol Ofisi’yle takas konusundaki anlaşmazlık sonucu belediye tarafından yıllarca alınamadı. Daha önceden üzerinde benzin istasyonu bulunan ancak akaryakıt istasyonların kent merkezinden çıkarılmasından sonra atıl kalan alan, planda otopark işlevi nedeniyle başka amaçla da kullanılamadı. Büyükşehir Belediyesi, 2009 yılı sonunda alanı 4 milyon 750 bin TL’lik bedelle kamulaştırdı.

EN AZ 270 ARAÇ KAPASİTELİ OLACAK

Eski benzinlik alanını otopark yapmak için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, hem alanın darlığını hem de kapasitenin artmasını gözönüne alarak çok katlı ve tam otomatik otopark yapmaya karar verdi. Proje kapsamında bilgisayar kontrolüyle, paletlere yerleştirilen araçları zemin kattan alarak sekiz katın herhangi birindeki yerine yerleştirecek asansörlü sistem uygulanacak. Proje ve yapım ihalesinin birlikte yapıldığı tam otomatik katlı otopark, çelik konstrüksiyon olarak tasarlandı. 616 metrekarelik alan üzerine yapılacak binanın dış cephesinde alüminyum profillerle silikon giydirme ve reflekte (güneş ışığını yansıtan) cam kullanılacak ve en az 270 araç kapasiteli olacak. Tam otomatik olan katlı otoparkta 3 taşıyıcı asansör bulunacak. Otoparka gelen sürücü, aracını zemin kattaki araç teslim odasına bırakacak. Araç, içinde sürücü olmadan asansörler ile otoparkta boş olan alana çıkarılacak ve hareketli paletler üstünde taşınarak park edilecek. Otomatik olarak yapılacak bu işlemler, aracın alınmasında da tekrarlanacak. Sürücü dilediğinde, aracını yine zemin kattaki araç teslim odasından alacak.

YEDİ FİRMA REKABET EDECEK

Tam otomatik otopark için Kasım ayında yapılan ilk ihale, yeterli katılım olmaması nedeniyle iptal edildikten sonra ikinci ihale gerçekleştirildi. Yedi dosyanın verildiği ihalede, otoparkı yapmaya Türk firmaları Hiperbol İnşaat Pazarlama Limited Şti., Altınay Robot Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş., Can Özdemir İnşaat Turizm ve Dış Ticaret Limited Şirketi-İlba İnşaat Malzemeleri Turizm Sanayi ve Dış Ticaret Limited Şirketi Ortak Girişimi ve Otomatik Otopark Sistemleri San. ve Tic. A.Ş. talip oldu. Türk firmalarının yanısıra Stolzer Parkhaus Gmbh Cd Kg ve WAP Wöhr Automatik Park Systema Gmbh Co adlı iki Alman firması da ayrı ayrı dosya verdi. Yedinci firma ise İran’dan geldi. Nosazane Shahre Tehran Co. adlı firma da otoparkı yapmak için yarışacak. İhale Komisyonu önce dosya veren firmaların yeterliliklerini inceleyecek. İşi yapabilecek olan firmalardan proje hazırlanması istenecek. Projenin teknik değerlendirilmesi aşamasından sonra ise fiyat teklifleri alınacak. İhale sonuçlandıktan sonra otoparkın yapımı şartnameye göre 540 günde tamamlanacak.



UB(İÖ/AAA)