Afganistan'dan kaçak yollarla Mardin'e gelen 23 kişiden oluşan 3 aile, 4 günden beri Hükümet Konağı'nın arkasında parkta yaşıyor. Hayırseverlerin verdiği yardımlarla karınlarını doyuran aile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne başvurarak üçüncü bir ülkeye yerleşmek için başvuru yaparken, Türkiye'den bir yıllık oturma izni aldı.

Eşi ve 10 oğlu ile birlikte 29 yıldan beri mülteci kamplarında, zor şartlar altında yaşadıklarını anlatan Muhammed Asıf Hasanzade, Afganistan’dan, Pakistan’a oradan da İran’daki mülteci kamplarında kaldıklarını söyledi. İran’da kaldıkları süre içerisinde Taliban güçlerinin kendisini bulduğunu ve 2 oğlunu istediğini ileri süren Hasanzade, şunları söyledi:

"Kaçak yollarla Van’a geldik. Van’dan da Mardin’e gönderildik. Pakistan’da 13, İran’da da 16 yıl mülteci olarak kaldık. Taliban genç çocuklarımın olduğunu öğrenip bizim izimizi bulunca, İran hükümeti bizi Afganistan’a geri gönderdi. Ruslarla yaptığımız savaşta gözlerimi kaybettim. İki kardeşimi ve annemi kaybettim. Ailemden 3 şehit verdim. Burada 9 kişilik bir aileyiz. 7 oğlum, hanım ve ben. 3 oğlum da İran’da evli olduğu için orada kalma izni verildi. Mardin Emniyet Müdürlüğü'nce de bize 1 yıl süreyle sığınma izni verildi. Yapabilirsek daha sonra Kanada’ya gitmek istiyoruz" dedi.

Çocuklarının okula gitmesi konusunda yetkililerden yardım talebinde bulunan Hasanzade, "Çocuklarım daha iyi eğitim almaları için Türkiye devletinden bu süre içinde bize imkan sağlamasını istiyoruz. İran geçen yıl bizi Afganistan’a gönderdi. Orda bize bir dilekçe verildi. İki oğlumu yada 100 bin dolar benden istediler. Hezb-i İslami ile Taliban birdir, aynı partidir. Hezb-i İslami bizden iki çocuğumuzu intihar eylemleri için istedi. Ben de çocuklarımı göndersem bir daha göremeyeceğim için oradan kaçtım" diye konuştu.

Taliban’ın istediği 18 yaşındaki Azizullah ve 20 yaşındaki Hicretullah ise Taliban’a katılmak istemedikleri için İran’dan kaçtıklarını dile getirdi.