8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle Kayseri Talasemi ve Lösemililer Derneği üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk anıtına çelenk koyup, saygı duruşunda bulundu. Talasemi ve Lösemililer Derneği Genel Başkanı Faruk Başdemir, Talasemi hastalarının, hayatları boyunca ciddi bir tedavi süreci geçirdiklerini ve her ay düzenli olarak kan almak zorunda kaldıklarını anımsattı. Sağlık Bakanlığı yetkililerine de seslenen Başdemir, hastaların saptanarak, talasemi doğumunun önlenmesi gerektiğini belirterek, “Tüm illerde genetik ve Talasemi testleri zorunlu hale getirilmelidir” dedi. Açıklamasında Talasemi hastalarının, iş bulma ve evlilik konularında da büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Başdemir, şöyle konuştu:

"Hastalıkları ve tedavi süreçleri nedeniyle Talasemi olan arkadaşlarımız iş bulamıyor. Hatta hasta olan kız ya da erkek kardeşimiz, nişanlandıktan özellikle cihaza bağlanma nedeniyle nişanların atıldığını biliyoruz. Oysa karşılıklı sabır ve anlayış içerisinde olunsa, bu tür evlilikler yine genetik uzmanı doktorların kontrolünde çocuklar dünyaya getirilebiliyor. Diğer bir sorun ise hastalığın tedavi masrafları çok yüksek. Bu masrafların ve ihtiyaçların karşılanması adına hastaların çalışması gerekiyor. Ama hastalıklarından dolayı iş bulamıyor ve psikolojik sorunlar yaşanıyor. Bu konularda yani özellikle iş ve evlilik konusunda Valimizden de yardım isteyeceğiz."

KAYSERİ RİSKLİ İLLER ARASINDA

“Türkiye'de her yıl 400 kişi, yapılan tetkikler sonucu Talasemi hastası olarak aramıza katılıyor” diyen Dernek Başkanı Başdemir, “1 milyon 200 bin taşıyıcı da katlanarak artmaktadır. 2010 yılındaki toplam resmi rakamlara göre 4 bin 500 Talasemi majör hastası bulunuyor. Bu sayı her yıl artmakta. Kayseri’de Talasemi'de riskli olan 31 il içinde ” diye konuştu.



CZ(OE/AAA)