Antalya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, yaklaşık 5 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından dün sabah saatlerinde 13 il ve 6 ilçede eş zamanlı tefecilik operasyonu düzenledi. Antalya, Burdur, Isparta, Hatay, Diyarbakır, Konya, İstanbul, Muğla, Mersin, Şanlıurfa, Osmaniye, Kocaeli ve Malatya ile Antalya'nın 6 ilçesinde 68 ev, 29 işyeri olmak üzere 97 ayrı adrese düzenlenen operasyonlarda, 750 polis görev aldı. İki ayrı suç örgütüne yönelik operasyonda liderliklerini Mürsel A. ve Veysel S.'nin yaptığı şebekenin 71 üyesi yakalanarak Antalya'ya getirildi. 16 kişi ilk ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, 55 kişinin sorgusunun sürdüğü açıklandı.

NASIL YAPIYORLAR?

Şebeke üyeleri, Türkiye'nin birçok kentinde kurdukları şirketler aracılığıyla bankalardan pos cihazları alıyor. Şüpheliler cep telefonu bayisi, kuyumcu, beyaz eşya mağazası gibi iş yerlerinde, bu pos cihazlarını kullanıyor. Örneğin bankaya kredi kartı borcu olan kişi şebeke üyelerine gidiyor ve kredi kartı borcunun ödenmesini istiyor. Şebeke üyeleri kart borcunu en yakında bulunan banka veya ATM'den ödüyor, ardından kendi pos cihazlarından tek çekim ya da taksitli mal veya hizmet vermiş gibi çekim yapıyor, hem ödedikleri parayı hem de alacakları faizi çekiyorlardı. Ayrıca şebeke üyeleri nakit para isteyenlere de yine belli faiz oranlarında para veriyor ve kredi kartlarından çekim yaparak paralarını tahsil ediyor. Bu yöntemle aylık 5 milyon liranın üzerinde vurgun yapan şebeke üyelerinin, yaklaşık 23 milyon lira vurgun yaptıkları belirlendi.

EL İLANI VE KISA MESAJLA TEFECİLİK

Şebeke üyelerinin ayrıca el ilanları bastırdığı, bu ilanlarda hangi banka kartına ne kadar faiz aldıklarını, taksit öteleme, erteleme gibi hizmetlerini yazdıkları belirlendi. Bastırdıkları ve sokaklarda dağıttıkları el ilanlarına 'Siz arayın biz gelelim, bütün kredi kartı işlemleriniz yapılır' yazan, telefon numarası ve banka kartları için sunulan seçenekleri yazan şebeke üyelerinin, ayrıca eski müşterilerine kısa mesaj attıkları ve hangi banka kartına ne kadar taksit ve faiz olanağı sunduklarını anlattıkları belirlendi.

Polis şüphelilerden elde ettiği kredi kartları ve pos cihazlarını incelemeye aldı. Bankalarla yazışma yapan polis, vurgun boyutunun 50 milyon lirayı aşmasının beklendiğini açıkladı.