Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Taksim’deki “Hükümet Adım At” yürüyüşü polis tarafından engellendi. Protestocuların Galatasaray’dan Taksim’e yürümesine izine vermeyen polis barikat kurdu. Bunun üzerine Galatasaray’da oturma eylemi yapan protestocular daha sonra Tarlabaşı’ndaki BDP Beyoğlu İlçe Örgütü’ne yürüdü. 

Protestoda ayrıca Danimarka Eyalet Mahkemesi’nin MMC, ROJ TV ve Nuçe TV ile ilgili verdiği para cezası ve yayın lisansı iptali kararı da protesto edildi. “Özgür Basın Susuturulamaz” ve “Hükümey Adım At” pankartı taşıyan protestocuların oturma eyleminde konuşan BDP İstanbul İl Örgütü Eş Başkanı Asiye Koçak Türkiye'nin sorunlarının belli olduğunu, bu sorunların nasıl çözüleceğinin de belli olduğunu eksik olanın ise bu sorunları çözebilecek cesur yöneticilerin bulunmaması olduğunu söyledi. 

Koçak: Öcalan'ın özgürlüğü üst talebimizdir

“Kürt halk önderi Sayın Abdullah Öcalan, bu topraklarda yaşayan tüm halkların birliği ve mutluluğu için barış elini uzatmıştır. Bu el tutulmalıdır. Hepimiz enerjimizi, gücümüzü halklılarımızın mutluluğu ve demokratik Türkiye için seferber etmeliyiz. Bu sebepledir ki Sayın Öcalan'ın özgürlüğü her türlü talebin üstündedir. 

“Kürt politik hareketi üzerine düşeni yapmıştır. Bundan sonra hükümet ataması gereken adımları atmalıdır. Kürtler ve Türkiye halkları siyasi çözüm için beklerken Başbakan Erdoğan Akil İnsanlar toplantısında karakolların yapımına devam edileceğini ve yüzde 10 seçim barajı ve anadilde eğitim çalışması planlaması olmadığını açıklamıştır. Anadilde eğitim ve Kürtlerin statü talebi kırmızı çizgimizdir" 

Koçak Danimarka Eyalet Mahkemesi’nin ROJ TV, MMC ve Nuçe TV’ye ilişkin verdiği kararın Kürt demokratik mücadelesine darbe indirdiğini söyleyerek “Demokrasinin beşiği olma iddiasındaki bir AB ülkesinin Kürtler söz konusu olduğunda dikta rejimlerini andıran kararlar alması düşündürücüdür. Danimarka hükümetini bu karardan vazgeçmeye ve Kürt halkından özür dilemeye çağırıyoruz" dedi. 

Tuncel: PKK ilk aşamayı gerçekleştirdi, sıra hükümette

Protestoda konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel hükümetin “Hükümet Adım At” kampanyasından rahatsız olduğunu belirterek şunları ifade etti: 

“Hükümet bu slogandan rahatsız, çünkü adım atmıyor. Her yerde bunu engellemek için elinden gelen her şeyi yapmaktadır. 30 yıldır süren çatışmanın durması için hükümet bu addan rahatsız olmamalı adım atmalıdır. 

“Anketleri durmadan sizler yapıyorsunuz. Bu ülkenin yüzde sekseni hem Türk'ü hem Kürt'ü hem Laz'ı birlikte yaşamak istiyor. Sokakları kapatmak bu işin çözümü değil tam aksine sokaklar açılarak demokrasi oluşturulabilir. 

“Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın devletle yaptığı görüşmeler kuşkusuz önemlidir. Ama bunun devamında yapılması gerekenler vardır. Sizin de bildiğiniz gibi çözüm süreci aşlarken üç aşamadan bahsettik. Birinci aşama çatışmasızlıktı. PKK geri çekilmeyi başlatarak bu aşamayı aşmıştır. İkinci aşama demokratikleşmedir. Bunun temel talebi de Recep Tayyip Erdoğan'dır" 

İkinci aşama için güven arttırıcı adımların atılması gerektiğini belirten Tuncel, başta Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılması, siyaset yapma hakkının verilmesi, KCK operasyonlarına son verilmesi ve KCK davası tutsaklarının serbest bırakılması, hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyledi. 

Tüzel: Meclis bu dönemde tatil edilmemeli

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel ise barışın demokrasinin ve özgürlüğün Türkiye'de kazanılması için Türkiye aydınları ve sosyalistleri olarak kendilerine bir çok görev düştüğünü söyledi. 

“Lice'de Medeni Yıldırım'ın asker kurşunu ile öldürülmesiyle, İstanbul, İzmir ve Ankara sokaklarında yapılan polisin gazlı müdahalesiyle Türkiye'ye demokrasi gelmez" 

Tüzel, Öcalan’ın ikinci aşama olarak adlandırdığı demokratikleşme sürecinin bu döneme denk düştüğünü, bu görevle TBMM’nin tatil yapmaması gerektiğini ifade etti. (EA)