Taksim Meydanı’nda saat 15.00 sıralarında toplanmaya başlayan aralarında Greenpeace, Doğa Derneği, Tema Vakfı ve Yeşiller’in de bulunduğu 150 kişilik topluluk, ‘Akkuyu Fukuşima olmasın’, ‘Nükleer değil, güneş, rüzgar’, ‘Nükleer, hayır, teşekkürler’ yazılı pankart açtı. Topluluk insan zinciri oluşturup, ‘Nükleer santral istemiyoruz’, ‘AKP elini Akkuyu’dan çek’, ‘Güneş, rüzgar bize yeter’, ‘Nükleer, çatlar, patlar’, ‘Çernobil bir daha asla’, ‘Fukuşima bir daha asla” sloganları ile İstiklal Caddesi’nden yürüyüşe geçti. Eylemciler, üzerinde radyasyon işareti olan siyah balonları patlattı. Galatasaray Postanesi önünde topluluk adına basın açıklaması okuyan Ümit Şahin şunları söyledi:

“Fukuşima felaketi pek çok ülkenin nükleerden uzaklaşma kararı vermelerine neden oldu. Kaza öncesi 56 nükleer reaktörü olan Japonya’da sadece 2 nükleer reaktör çalışır durumda. Diğerleri kapatıldı ve ne zaman tekrar açılacakları bilinmiyor. Almanya’da 17 reaktörden 8’i kapatıldı, kalanların da 2022’ye kadar kapatılmasına karar verildi. İtalya’da hükümetin yeni nükleer santral kurma kararı için yapılan referandumda halkın yüzde 95’i hayır dedi, planlar iptal edildi. Polonya’da nükleer santral yapılmak istenen yerde yapılan referandumda yüzde 94 hayır çıktı. İsviçre’de 3 yeni nükleer reaktör planı iptal edildi, ülkenin beş nükleer santralinin kademeli olarak kapatılmasına karar verildi.

Nükleer santraller radyasyon, kanser ve ölüm anlamına gelir. Hükümete sesleniyoruz. Halkın sesine, bilime ve demokrasiye birazcık saygınız varsa, Akkuyu Nükleer Santral Kararını derhal iptal etmelisiniz. Doğa, insanlar ve gezegen için felaket anlamına gelen enerji üretim biçimleri kabul edilemez.”

Açıklama sonrası, topluluk olaysız dağıldı.

(BB)