DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla bir araya gelen binlerce kişi açlık grevlerinin 61’inci gününde Tünel’den Taksim Meydanı’na yürüdü. Eyleme çeşitli siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de destek verdi. Yürüyüş boyunca sık sık “Ölüm değil, çözüm istiyoruz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Biji bıratiya gelan” sloganları atıldı.

Taksim Meydanı’na gelen kitle burada oturma eylemine başladı. Eyleme katılan sanatçılardan Koma Gule Xerzan ve Ozan Cane şarkılar söyleyerek açlık grevindeki mahpusları selamladı. Şarkıların ardından eyleme katılanlar hep bir ağızdan “Biz yaşamı, uğrunda ölecek kadar seviyoruz” dedi.

‘Oradan cenaze çıkarsa AKP altında kalacak’
Oturma eyleminde söz alan Barış Annesi şöyle konuştu: “Faşizme karşı omuz omuza diyenler, hepiniz hoş geldiniz. Bizler yaşamı uğrunda ölecek kadar çok seviyoruz. Çocuklarımız 61 gündür açlık grevindeler. Çocuklarımız anadilde yaşam, anadilde savunma ve Öcalan’la görüşmelerin balaması için bedenlerini ölüme yatırdılar. Biz de bu talepler için onların yanındayız. Oradan cenaze çıkarsa altında AKP kalacak. Barış kazanacak, umudumuz kesilmesin.”

‘İnsanlar zindanda AKP rant peşinde’
Daha sonra BDP Milletvekili Pervin Buldan söz aldı. Buldan konuşmasına başlarken Türk, Kürt, Çerkez, Laz, eyleme katılan herkesi selamladığını söyleyerek “Vicdanlı yürekler merhaba” dedi. Buldan konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün burada 61 gündür zindanlarda direnen yoldaşlarımız için bir araya geldik. Onların ölümüne izin vermeyeceğiz. Tüm yaşanan haksızlığa hukuksuzluğa karşı bir gün sahura kalkmadan oruç tutamayan AKP’ye karşı yoldaşlarımız bedenlerini ölüme yatırdırlar. Üç şey için; anadilde yaşam, anadilde savunma, İmralı’da yatan Sayın Öcalan’ın üzerinde uygulanan tecritin kaldırılması, görüşmelerin başlaması için. Körleri sağırları oynayanlar bugün TBMM’den Büyükşehir Yasası’nı geçirmeye çalışıyorlar. Binlerce insan zindanlardayken AKP rant peşinde”

Buldan’ın konuşması sürerken polis eylem alanını çembere alarak eylemin sonlandırılmasını istedi. Polisin tehditlerine rağmen eylem sürdü. Buldan’ın ardından Eğitim Sen 8 No’lu Şube Başkanı Mustafa Turgut basın açıklamasını okudu. Turgut, “Açlık grevlerine seyirci kalmak ölümlere seyirci kalmaktır. Bizler emek ve meslek örgütleri olarak hükümeti bu konuda sorumluluğunu yerine getirmeye davet ediyoruz. Bu kez ölüme karşı yaşam kazansın” dedi.

Basın açıklamasının ardından eylem sonlandırıldı. Eyleme katılanlardan bir grup İstiklal Caddesi’ne doğru “Ölüm değil çözüm” istiyoruz sloganlarıyla yürürken polis ve panzerler hareketlendi. Önü kesilen 10 eylemci çevik kuvvet polisleri ve zırhlı araçlarla çembere aldı. Polis kimlik kontrolü bahanesiyle alıkoyduğu 10 kişiyi gözaltına aldı.