"BU YILIN SONUNA KADAR..."


Türkiye'nin tarihinde toplumun ilk defa kendi Anayasa talebini dile getirdiğini belirten Can, "Bunu dile getirirken, bunu siyasi partilere, bürokrasiye kabul ettirmiş durumda. 1924 Anayasası bürokratik anayasaydı. 1961 ve 1982 anayasaları da darbe anayasaları. Şu an toplum darbelere 'hayır' ve 'anayasayı kendim yapacağım' diyor" diye konuştu. Toplumun taleplerinin meclise aktarıldığını dile getiren Can, "Meclise sözü şu, 'kendi kırmızı çizgilerinizi topluma dayatmayın, toplum nasıl bir Anayasa istiyorsa öyle anayasa yapın'. Talep bu" diye konuştu. Bu ayın sonuna kadar taleplerin toplanmış olacağını belirten Can, toplumun talepleri içinde özgürlüklerin çok net görüldüğünü ifade etti. Can, yeni bir anayasanın ne zaman yapılacağına ilişkin de, "Ben umutluyum, bu yılın sonuna kadar Türkiye'nin Anayasa taslağı çalışmasını tamamlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.


"TÜRKİYE 100 YILDIR ANAYASASINI TARTIŞIYOR"


"Bu kadar kısa sürede olabilir mi?" eleştirilerinin olduğunu da anımsatan Can, "Türkiye 100 yıldır anayasasını tartışıyor. 100 yıldır bir yerinizde bir yara varsa, siz 100 yıldır sürekli onu konuşuyorsunuz zaten. Bu yılın sonlarında artık yeni Anayasa konusunda çok fazla engel kalmamış olacak. Toplumsal sözleşme belli zaten. Toplumun ne istediği belli. Parlamento buna göre bir Anayasa yapacak ve 2013 yılının ilk aylarında da bir referandum yoluyla Türkiye artık belli bir dönemi geride bırakmış olacak" ifadesini kullandı.


Referandumun gerekli olduğunu düşündüğünü ifade eden Can, "Çünkü toplumdan talepleri istiyorsunuz. Toplum böyle bir anayasa istiyoruz diyor. Sonra oturuyorsunuz bunun çerçevesini hazırlıyorsunuz. Ondan sonra toplumun istediği anayasayı yapıp yapmadığınızı nasıl kanıtlayacaksınız? Bunu tekrar topluma sorarak yapacaksınız. O yüzden bence topluma tekrar sorulması ve bir referanduma gidilmesi şart" diye konuştu.


'Yeni Anayasa Çadırı'nda vatandaşların yeni anayasadan beklentilerine ilişkin anket çalışması da yapıldı. Anket çalışmasının yarın akşama kadar devam edeceği öğrenildi.


(BB) (FOTOĞRAF)