Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü'nde Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yanı sıra öğrenciler de yer aldı.


BAŞBAKAN VE VEKİLLERE ÇAĞRI


Taksim Meydanı'ndaki programın açılış konuşmasını yapan Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, Türkiye'de trafik kazalarından sonra en fazla can alan sorunun bireysel silahlanma olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. Konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile milletvekillerine seslenerek sürdüren Çağatay, "Sayın Başbakanım, sayın vekiller, sizlere sesleniyorum. Biz parkta, belediye otobüsünde, kapımızın önünde çocuklarımızı koruyamıyoruz. Kadınlarımız, eşlerinin güya koruma amaçlı edindikleri silahlardan çıkan kurşunlarla öldürülüyorlar. Onları da koruyamıyoruz. Bunlar sizi rahatsız etmiyor mu? Bir önlem almazsanız, ölenler sizin çocuklarınız, torunlarınız olabilir. Başınıza gelmeden harekete geçin ve 3 yıldır bekleyen silah kanun tasarısını yeniden ele alın. Ele alın ama lütfen sokaklarda can güvenliğimiz olmadığı gerçeğini unutmadan ele alın" dedi.


TÜRKİYE'DE HER YIL 4 BİN 500 KİŞİ SİLAHLA ÖLÜYOR


Nazire Dedeman Çağatay,  Türkiye'de bireysel silahlanma sonucu işlenen suçların geçen yıla oranla iki kat arttığını aktararak, şöyle konuştu:


"Yapılan bir araştırmaya göre 300 milyonluk nüfusa sahip Amerika Birleşik Devletleri'nde 300 milyon da silah var. Yani kişi başına bir silah. Bu silahlarla Amerika'da yılda 30 bin kişi hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise ne yazık ki, resmi istatistiklere artık ulaşamıyoruz. Suç istatistiklerinden yola çıkarak 2,5 milyon ruhsatlı silah varsa, 17 milyon da ruhsatsız silah olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'deki 20 milyon silah her yıl 4 bin 500 kişinin canına mal oluyor. Silah sayımız Amerika'nın 15'te biri ama saçtığı ölüm 3 kat daha fazladır. Bu konunun doğru düzgün ele alınması için daha ne kadar çocuğumuzun, kadınımızın can vermesi gerekiyor? Sokakta can güvenliğimiz yok. Her geçen yıl, bir öncekinden daha kötü oluyor. Sebep, kontrolsüz, bilgisiz, bilinçsiz silahlanma ve silahlanmayı kolaylaştıran yasalardır. Buna artık bir son vermek gerekiyor."


ADALETTE REFORM YAPILMALI


Silahlı kavgada seken kurşunun, bindiği otobüste başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Yusuf Kerem Demirel'in babas İbrahim Halil Demirel de, "'İnsanlar silahsızlansın, lütfen silah taşımasın' diyoruz. Ama bizim ülkemiz insanında eksik olan şey insan sevgisi. Yeri geldiğinde bir bıçak, yeri geldiğnde bir yumruk bile bir insanın ölümüne neden olabiliyor. Silahlanmanın altında zaten insanların adalete güvenmemeleri var. Lütfen adalette nasıl bir reform yapılması gerekiyorsa, bunu bir an önce bitirelim ve insanlarımızı acılar içinde bırakmayalım. Bu sadece bizlerin, mağdur, sorunu yaşayan insanların sorunu değil. Bu hepimize, bugün bizeyse, yarın bir başkasına evinizin balkonunda otururken serseri bir kurşuna denk gelebilirsiniz" diye konuştu.


ANNE-BABADAN YASA TALEBİ


Ufuk Ceylan da, oğullarının katilinin bulunmasını isteyerek, "Bakın dışarıda nasıl nefes, hava alabiliyoruz, havadan gelip bir şey yaşamımıza son vermesin" dedi. Yasaların bu olayları durdurabieceği inancında olduğunu vurgulayan Ceylan, "Şimdi kapalı bir ortamda sigara içilebiliyor mu? Daha önce kapkaç vardı. Bunun önüne nasıl geçildi? Bunun için de bir şey çıkarsa, amacımız, gayemiz o. Bundan sonra geri dönmeyeceği için, bu bize bir ışık olacak mı, içimizin ateşini söndürecek mi? Hayır. Ama diğer insanlar zarar görmesin istiyoruz" diye konuştu. Anne Gülhan Ceylan ise, oğullarının katilinin bulunması için mücadelelerine devam edeceklerini belirterek, "Bireysel silahlanmaa karşı bir yasa çıkarılıncaya kadar anne baba olarak mücadelemizi devam ettireceğiz" dedi.


ÖDÜL TÖRENİ


Konuşmaların ardından bireysel silahlanmayı konu alan bir performans sergilendi. Program Taksim Meydanı'ndaki kırmızı halıya yaşamlarını yitirenleri temsilen ayakkabı ve karanfil bırakılmasının ardından The Marmara Otel'de düzenlenen "Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın" konulu "Çizgi Film (Animasyon) Yarışması" Ödül Töreni ile devam etti. Törende, Nazire Dedeman Çağatay tarafından bu yıl geliştirdikleri projelerle bireysel silahsızlanmaya sağladıkları destek için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya'ya, Hayal Dünyası Oyuncak firması sahibi Adil Özyiğit'e, Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri Selin Dilmaç ve Ebru Tabiloğlu'na, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Aygün Öden ve öğretim görevlisi Deniz Bilge'ye ve Şanlıurfa Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Sabri Dişli'ye "Bireysel Silahsızlanmaya Destek ve Katkı" plaketleri takdim edildi.


"Çizgi Film (Animasyon) Yarışması"nda birincilik ödülü Furkan Yıldırım'ın "Yağmur", ikincilik ödülü ise M. Sinan Gürsel'in "Ayaküstü" adlı eserlerine verildi.


DG (MK) (FOTOĞRAF)