Hepatit gibi büyük sorunları görmezden gelmenin, kulak tıkamanın ve bu sorunlar hakkında konuşmamanın, onlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmamanın, sorunların çözüldüğü anlamına gelmediğinin vurgulandığı 3 maymun hareketi ile hepatite karşı toplumun “duymuyorum, görmüyorum, konuşmuyorum” tavrı yerine, bilgili, bilinçli ve duyarlı olması gerektiğine dikkat çekildi. Etkinlik Dünya Hepatit Birliği’nin organizasyonunda bütün dünyada yerel saatle 12.00’ de gerçekleştirilirken, Guiness Dünya Rekoru ekibi tarafından da izlendi.

Galatasaray Lisesi önünden Taksim’e Ritim Art Bandosu eşliğinde yürüyen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, “Hepatit tedavisi uzun sürelidir, sabırlı olalım’, ‘Hepatit A-E-C-B-D hepsi birer ayrı virüstür’, ‘Gereksiz kan ve kan ürünleri kullanmayalım’, ‘Dövme ve piercing hepatit için risk faktörüdür’ diye döviz taşıdı.

Etkinliğe katılan Viral Hepatit Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, “28 Temmuz Dünya Hepatit Günü olarak 2 yıldır kutlanmaya başlandı. Niye önemli? Çünkü, dünyada aşağı yukarı 500 milyon kişi Hepatit B veya C taşıyıcısı. Ülkemiz açısından önemi ne? 4 milyon Hepatit B ve C taşıyıcımız var. Yılda yaklaşık 5 bin civarında vatandaşımız karaciğer ve siroz hastalıkları yüzünden kaybedilmekte. Ve sinsi bir hastalık. 4 milyon civarında taşıyıcı söylememe rağmen yaklaşık yüzde 10’nu hastalığının farkında. Uzun vadeli bir hastalık ve siroz, karaciğer kanserine dönüşmeden belirti ve bulgu vermeyen bir tablosu var. Yine sevindirici bir şey aşısı olan bir hastalık. Aşı yaptırdığınız zaman böyle bir hastalığa yakalanmıyorsunuz. Burada yaptığımız üç maymun hareketi neyi anlatır? Görmüyorum, duymuyorum, konuşmuyorum. Bugünden sonra hepatit konusunda olay tersine dönecek. Herkes hastalığını görecek, bilecek, duyacak ve farkına varacak, test yaptıracak, aşı olacak, etrafına anlatacak ve farkında olacağız bu hastalığın. Ve her yıl yapılan bu toplantılarla, konferanslarla, medyayla birlikte bu hastalığa herkesin dikkatini çekmeyi çalışacağız” dedi.


Gastroentoroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün ise “Ülkemizde bu hastalığa karşı farkındalık ne yazık ki çok düşük. Yaptığımız bir çalışmada en fazla yüzde 20 kadar bir farkındalık olduğunu gördük. Oysa bu hastalıklar tedavi edilebilir hastalıklar. Eğer edilmezse de siroz, karaciğer kanseri gibi ciddi tehlikelere yol açıyor. Öncelikle korunma konusunda biz bilinçlenmeliyiz, halk bilinçlenmeli ve herkes bilinçlenmeli. Türk Gastroentoroloji Derneği olarak Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği olarak bu konuda yoğun bir çaba gösteriyoruz. Umarız toplumun ve medyanın desteğini alırız. Bugün bütün dünyada Dünya Hepatit Günü olarak aynı anda aynı hareketlerle aynı giysilerle, aynı toplulukla bir protesto gösterisi yapılıyor. ‘Görmedim, duymadım, konuşmadım’ teması işleniyor. Ben bu hastalığı duymadım, ya da görmedim, görmek istemiyorum ve bu konuda konuşmak istemiyorum gibi bir düşünce hakim. Biz ulus olarak diğer uluslarla birlikte tüm dünyayla birlikte bunun tam tersini iddia ediyoruz. Daha çok görmemiz, daha çok konuşmamız ve daha çok bu konuyla ilgilenmemiz gerektiğini savunuyoruz” diye konuştu.