Harbiye Orduevi önünde, saat 14.30’da bir araya gelen 200 kişilik topluluk, “Çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz” pankartı ile yürüyüşe geçti. Bu sırada, “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Eğitim haktır, satılamaz” diye slogan atıldı. Topluluk Taksim’e kadar yürüdü.

Taksim Meydanı’nda basın açıklaması okuyan Eğitim-Sen İstanbul 3 nolu şube başkanı Hüseyin Tosu, şunları söyledi:


“Meclis genel kuruluna gelmesi beklenen düzenlemelere baktığımızda, neden bu kadar kaygılı ve öfkeli olduğumuzun kamuoyu tarafından anlaşılacağını düşünüyoruz. Yasa teklifinde yer alan, ‘ilköğretim devlet okullarında parasızdır’ ifadesi komisyon görüşmelerinde metinden çıkarılarak, ilköğretimin paralı hale getirilmesinin ilk adımları atılmak istenmektedir. İlk 4 yılın ilkokul, ikinci 4 yılın ortaokul olarak tanımlanması nedeniyle, 5’inci sınıf okutan bütün öğretmenlerin norm fazlası haline gelmesi ve başka görevlerde görevlendirilmesinin önü açılmıştır. 4’üncü sınıftan sonra getirilmek istenen açık öğretim sistemi, tepkiler üzerine 8’inci sınıf sonrası için öngörülmüştür. Çocuk gelinlerin ağırlıklı olarak 13-15 yaşında olduğu düşünüldüğünde, çocuk gelinler uygulaması iktidar tarafından desteklenmektedir. Yıllardır okulöncesi eğitimi yaygınlaştırmak için çalışmalar yapılmasına rağmen, yasa teklifinden okul öncesi eğitimin zorunlu eğitimin dışında bırakmıştır. Zorunlu din dersinin kaldırılması ve anadilinde eğitim taleplerini karşılaması yönündeki toplumsal talepler göz ardı eğilmiş, zorunlu din dersleri yanında seçmeli din dersleri getirilmesinin önü açılmıştır. Arapça, fıkıh ve Kur’an derslerinin, ikinci 4 yılda seçmeli hale getirilmesi sağlanarak, bütün okullarda fiilen imam hatip modeline geçilmek istenmektedir.

İlkokul ve ortaokulun bağımsız binalarda gerçekleşeceği iddia edilse de, okulların bu uygulama için yeterli altyapı ve donanıma sahip olmadığı gerçeği göz ardı edilmektedir.

4+4+4 kademeli eğitim sisteminin piyasa ile ilişkilendirilmesi, meslek okulu açacak firmalara öğrenci başına destek sunulması ile eğitim sisteminin sermayeye ucuz işgücü sağlar duruma getirilmesi amaçlanmaktadır.”


Açıklama sonrası topluluk olaysız dağıldı.

 


MÖ (MK) (FOTOĞRAF)