Çanakkale Belediyesi tarafından projelendirilen ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) '2011 Yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı' kapsamında desteklediği, Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü katkılarıyla yürütülen 'ÇABAM Tahta At Çocuk Oyuncak Atölyesi'nde 4 aylık kurs dönemi tamamlandı. Toplam 11 kursiyer, atölye önünde düzenlenen törenle Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk ile CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'dan sertifikalarını aldı. Kursiyerler ise özel olarak yaptıkları bir tahta Troia Atını Başkan Gökhan'a hediye etti.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 11 kursiyerin 4 ay süren işçi sağlığı, iş güvenliği ve ahşap teknolojileri konularındaki eğitimlerinin tamamlandığını söyledi. Kursiyerlerin Troia Atı tasarımlarının da içerisinde olduğu ahşap çocuk oyuncakları üretmeyi öğrendiklerini belirten Başkan Gökhan, "Troia bu kentin markası. Aynı zamanda uluslararası bir marka. Tahta at da Troia'nın sembolü. Bu nedenle, atölyede Troia Atı oyuncaklarının üretilmiş olması önemli" dedi.

'OYUNCAKLAR SAĞLIĞI ETKİLEMEMELİ'

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, çocukların kullandıkları oyuncakların sağlıklarını etkilememesinin önemine değinerek şunlarısöyledi:

"Ama maalesef son teknolojiler ve ürünler sağlık açısından tehlikeli. Lastik olsun, onların üzerindeki boyalar olsun, kullanılan malzemeler olsun çocukların sağlıkları adına tehlikeli. Denetimi maalesef yeterli değil. Ucuz diye daha ziyade ithal mallar geliyor. Çin ve uzak doğu malları son derece yaygın, ucuz. Ancak çocukların sağlığına uygunlukları tartışılıyor. Biz eskiden olduğu gibi tahta oyuncakların önemli olduğunu düşünüyoruz. Hatta boyasız, doğal olması önemli. Bu proje tahta oyuncakların üretimini özendirmeye yönelik. Bu proje için çok güzel makineler alındı. Kurs sonunda bu atölyeyi kapatmamız söz konusu değil. Hem belediyenin ahşap işçilikleri için kullanacağız hem de yeni kurs talepleri olursa bunu değerlendireceğiz. Tahta oyuncakların üretim noktasında burada fırsat yaratacağız ve üretilenlerin pazarlaması içinde çaba göstereceğiz."

Konuşmaların ardından kursiyerler tarafından 4 aylık eğitim döneminde yapılan tahta oyuncaklardan oluşan sergi gezildi. Belediye Başkanı Gökhan tahtadan yapılan altında tekerlek, üstünde bir at başı olan Troia Atı oyuncağını eline alarak, çocukluk yıllarındaki gibi sürdü.



BG,EK(AÖ/COŞ)