TTK bünyesinde 1938'de kurulan Tahlisiye İstasyonu'nda, hepsi de madenci olan 500 personelin eğitimlerinin yanında, istasyona yeni katılacak personelin kursa tabi tutulacağı Test Merkezi ve Tatbikat Ocağı'nın açılışı törenle yapıldı. Törene, Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, 3'üncü Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es ve TTK yöneticileri katıldı. TTK Eğitim Daire Başkanı Mesut Öztürk, kurdelenin kesilmesinin ardından kondisyon salonu, tatbikat ocağı ve kontrol odasından oluşan tesis hakkında bilgi verdi. Daha sonra Tahlisiye İstasyonu'nda görevli 3 personelin katılımıyla tatbikat gerçekleştirildi.

Özel maske ve cihazlarla donatılan tahlisiyeciler, önce salondaki kondisyon aletlerinde fiziksel teste tabi tutuldu. Ardından tahlisiyeciler, ışık ve ses efektleri ile yeraltında karşılaşılan yangın, patlama ve panik ortamının simüle edildiği tatbikat ocağına geçti. Kapı ve pencereleri kapatılarak duman pompalanan ocak içindeki koridorlarda yürüyüp sürünen tahlisiyeciler, tatbikatı başarıyla tamamladı.

Tatbikata katılan tahlisiyecilerden maden mühendisi Birhan Akman, Test Merkezi ve Tatbikat Ocağı'nın eğitimleri için çok önemli olduğunu, ancak gerçek kurtarma operasyonlarında çok daha zor şartlarda çalıştıklarını söyledi. Akman, "Gerçekler daha farklı. Biz oralarda buradakinden daha zor şartlarda kullanıyoruz bu cihazları" dedi.

TTK Genel Müdür Vekili Mustafa Şimşek, tahlisiye personelinin yeraltında yürüttükleri kurtarma operasyonlarında karşılaşabilecekleri ortam ve şartların, güvenli ve kontrollü bir senaryoya uygun olarak yerüstünde simüle edildiğini söyledi. Şimşek, kondisyon salonunda tahlisiyecilerin fiziksel kondisyonlarının geliştirilmesinin sağlanacağını, her biri 4 koridordan oluşan 3 ayrı yürüme ve sürünme katı bulunan tatbikat ocağında ise uygulamalı eğitim yapılacağını kaydetti. Sistemin kalbinin ise kontrol odası olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle dedi:

"Kontrol odası, eğitimlerin her adımının izlendiği kontrol edildiği merkez. Tüm kondisyon ekipmanlarının kontrol ve programları, kontrol merkezinden gerçekleştirilmektedir. Kontrol masasından kondisyon bisikleti ve koşu bantlarının zorluk dereceleri değiştirilebilmekte, personelin yaşı, cinsiyeti, ağırlığı ve harcanması istenen güç miktarına bağlı olarak faklı program senaryoları gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca kursiyerlerin fiziksel güçlerine bağlı olarak hafif ve ağır çalışma programlarının uygulanabildiği 4 farklı çalışma programı bulunmaktadır. Sistem tasarımında kursiyerlerin güvenliği ön planda tutulmuş ve bu amaçla eğitim ve kondisyon esnasında kursiyerin kalp atışlarını izleyen, nabız kontrol sistemi kurulmuştur. Aşırı yüksek veya düşük nabız alındığında operatör eğitimi yarıda keserek, programı durdurabilmektedir."



EE,GG(EE/BT)