Mithatpaşa Mahallesi'nde oturan Zekeriya Kaplan, eşi İlkay'ın kullandığı cep telefonuna 'Müsaitsen buluşalım' yazılı mesaj görünce, bunu gönderen kişiyi tanıyıp- tanımadığını sordu. Eşinin tanımadığını söylemesi üzerine, Zekeriya Kaplan, mesajın gönderildiği telefon numarasını aradı. Karşısındaki sesin komşuları Zekeriya Yavuz'a ait olduğunu anlayan Kaplan, "Zekeriya sen misin?" diye sorunca telefon kapatıldı. 

Kaplan, eşi İlkay ile birlikte bir gün sonra Cumhuriyet Savcılığı'na gidip komşusu Zekeriya Yavuz hakkında eşini taciz ettiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusundan bir hafta sonra, 8 Şubat 2011 tarihinde eşi ile mutfakta otururken sigara içmek için balkona çıkan Kaplan, komşusu Zekeriya Yavuz ile göz göze geldi.

Yavuz'un "İn aşağıya konuşalım" demesi üzerine Kaplan inerek yanına geldi. İddiaya göre, Yavuz'un, "Ben eşini seviyorum" diyerek küfretmesi üzerine Kaplan, evinden aldığı av tüfeğiyle Yavuz'u öldürdü. Tutuklanan Kaplan hakkında, 'kasten adam öldürmek' suçundan ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. 

Yaklaşık 1 yıldan bu yana yargılanan sanık Kaplan, Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugünkü karar duruşmasına çıktı. Amacının öldürmek olmadığını, korkutmak istediğini ileri süren Kaplan, "Olay günü sigara içmek için balkona çıktım. Komşumuz olan Yavuz ile göz göze geldik. Bana 'Ne bakıyorsun, serçe' dedi. Sonra da 'İn aşağı konuşalım' dedi. İndiğimde ise, 'Ben eşini seviyorum, alacağım' dedi. Ben tepki gösterince de tehdit edip, küfretti. Ben de eve girip tüfeği aldım. Elimde tüfekle çıktığımda yine tehdit ederek üzerime geldi. Ben de korkutmak için bir kez ateş ettim" dedi. 

Duruşmada olayı anlatırken ağlayan Yavuz'un annesi Ümüş Yavuz, sanığın yalan söylediğini belirterek "Oğlum bekardı. Evlendirmek için kız arıyorduk. Olay günü ise oğlum işten gelmişti. Dışarıdan sesler geldi. Yaşlı olduğum için çıkıp bakamadım. Oğlum 'Yandım anam' dedi. Kızım Özlem çıkıp baktı. Kızım tekrar eve girerken 'Hepimizi öldürecekmiş' dedi. Oğlum kanser hastasıydı. Bir gün sonra kontrole gidecektik" diye konuştu.

Tanık olarak dinlenen İlkay Kaplan da sanık eşinin savunmasına benzer ifade verdi. Kaplan, bir soru üzerine "Telefon numaramı nereden bulduğunu bilmiyorum. Kocamın tüfeği alıp dışarı çıkmasını da görmedim. Ben evde otururken dışarıdan silah sesi geldi" dedi. 

Sanık avukatı Uçar Erdal da savunmasında "Türk toplumunda 'at, avrat ve silah' çok önemlidir. Ölen kişi, son bir yıl içerisinde defalarca eşini taciz etmiş. Bunun için Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulunmuş. Olay günü de küfredince korkutmak amacıyla ateş etmiş. Kafasına da sıkabilirdi" dedi. Mahkeme heyeti, sanık Zekeriya Kaplan'a kasten öldürme suçundan verdiği ömür boyu hapis cezasını tahrik ve iyi hal indirimi uygulayarak 12.5 yıla indirdi.



MKA(OA/İD)