Merkez Yüreğir İlçesi'nde terör örgütü PKK yandaşlarının korsan gösterisinde polislerin attığı göz yaşartıcı bomba kartuşunun başına çarpması sonucu 11 yaşındaki Mazlum Akay'ın ölümü ardından Adana-Osmaniye Tabip Odası, İnsan Hakları Vakfı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve İnsan Hakları Derneği yöneticileri gaz bombalarının kullanımına ortak tepki gösterdi.

Adana-Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ötken, kullanılmış 4 gaz bombası kartuşunun önünde konuştu. Ökten, gaz bombalarının kimsayal silah olduğunu, bu gazların kullanıldığı ortamda bulunan kişilerde göz yaşarması, hapşırık, öksürük, zorlu soluma, gözlerde ağrı, geçici körlük, göz kapaklarında, boğazda ve midede tahriş, bulantı, kusma, ishal ve deride tahriş, tansiyon yüksekliği gibi etkiler gözlendiğini söyledi. Türkiye'de toplumsal olaylarda gaz bombalarının güvenlik güçlerince aşırı ve orantısız şekilde kullanıldığını öne süren Ali İhsan Ökten şunları söyledi:

"Ülkemizde kimyasal silahların geliştirilmesi üretilmesi, stoklanması ve kullanımının yasaklanması hakkındaki kanuna atfen kullanılmasında sakınca olmadığı belirtilmektedir. Buna dayanarak gazların kullanımına dair yasal bir sınırlama olmaması, bu tür gazların kullanımını her geçen gün arttırmaktadır. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 10 Nisan 2012 tarih ve 9829/07 numaralı kararıyla kontrol altındaki kişi ve gruplara yönelik olarak yaygın uygulanan göz yaşartıcı gaz kullanımını ilk kez, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin işkence ve diğer kötü muamele yasağını düzenleyen 3'üncü maddesinin ihlali olarak değerlendirmiş ve Türkiye’yi mahkum etmiştir. Toplumsal gösterilerde kimyasal silah olan gazların kullanılması kesinlikle çok sakıncalıdır, hatta öldürücü olduğu ülkemizdeki uygulamalarında da ne yazık ki kanıtlanmıştır. Güvenlik kuvvetleri kimyasal ajanları bir olayı kontrol altına almak için kullanmaktan ziyade bir mahalleye korku salma, insanları sindirme, evlerine hapsetme amacı ile uygulamaktadır. Üstelik her tür toplumsal olayda kontrolsüz biçimde, aşırı miktarda ve kısa mesafeden uygulanması alışkanlık haline getirilmiştir. Türk Tabipleri Birliği ve Adana-Osmaniye Tabip Odası bu durumu çok derin bir kaygıyla karşılamakta ve kabul edilemez bulmaktadır. İçişleri, Savunma ve Sağlık Bakanlıkları’nı kullanılan gazlara ilişkin ivedilikle önlem almaları, halkın üzerine silah sıkılmasına son vermeleri için uyarıyoruz."



ÇA(OA/İD)