Balıkesirli bir şirket Alibey Adası’nda (Cunda) 30 MW enerji üretmek üzere, 24 rüzgar tribünü kurmak için 11 Eylül 2003’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan lisans aldı. Şirket, Derviş Tepe, Alibey Tepe, Çim Tepe, Deveboynu Tepe ve Ak Tepe bölgelerinde tesis ve rüzgar tribünü kurmak için Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Kurul, 2005 yılında bölgenin 1'inci Derecede SİT Alanı ve Mutlak Koruma Alanı sınırları içerisinde kaldığını belirterek, başvuruyu reddetti. Şirket bu kez de aynı bölgelerde 1/25 binlik imar planında değişiklik yapılması talebiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, Ayvalık Belediyesi’nden görüş istedi. 2009 yılında Ayvalık Belediye Meclisi, bu istemi reddetti. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü 3 Haziran 2009’da, Ayvalık belediyesi’ne, "Çevre ve Orman Bakanlığı’nın doğal koruma alanında bulunan söz konusu bölgenin, mutlak koruma alanı ve askeri stratejik bölge sınırı içinde olduğu, bu nedenle ve RES amaçlı 1/25.000 ölçekli çevre düzeni plan değişikliği teklifinin Bakanlıkça incelenmeden reddedildiğini" belirten bir yazı gönderdi. Ancak şirket, bu kez 2010 yılında tabiat parkı arkasında 4 direk kurmak için yeniden lisans aldı. Bu da Ayvalık Belediyesi tarafından reddedildi. Şirket ısrarından vazgeçmedi ve tabiat parkı içinde 13 direklik bir santral kurmak için bir kez daha başvurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu, 25 Eylül 2012’de, ilçe sınırları içinde Türkiye’nin en büyük doğal SİT alanı olarak da kabul edilen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisindeki Cunda Adası’nda rüzgar enerjisi üretilmesine olur verdi.

752 ÇEŞİT BİTKİ VAR

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Balıkesirli şirketin Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’na RES kurmak için yaptığı girişimleri her defasında geri çevirdikleri halde, ısrarından vazgeçmediğini belirtti. RES kurulmak istenen Cunda Adası’nın Türkiye’nin tabiat parkları arasında en önemlilerden biri olduğunu, bir bölümü endemik olmak üzere 752 çeşit bitki örtüsü barındırdığını ve kuşların da göç yolu üzerinde olduğunu söyledi.

ZEYTİNLER KESİLECEK

Ayvalık’ta rüzgar enerjisi direklerinin dikilebileceği ve tabiat parkı dışında kalan çok alan bulunduğunu ifade eden Türközen, "Çünkü sadece direk dikilmekle kalmıyor bu iş. Birbirlerine bağlantı yolları var. Elektriği birbirlerine bağlanarak tek hattan trafoya göndermeleri gerekiyor. Bu da doğal dengenin, çok sayıda zeytin ağacının kesilmesi demek” diye konuştu.

"NEDEN CUNDA’DA ISRAR EDİLİYOR?"

Ayvalık Belediye Başkanı Türközen, Cunda Adası’nda neden ısrar edildiğini bir türlü anlamadığını kaydederek, şöyle konuştu:

"RES’in vereceği zarar çok fazla. RES için düşünülen alan merkeze 2 km. uzaklıkta. Orada turistik tesisler var. Hatta 300 metre uzağında siteler bile var. Yenilebilir enerjiye karşı değiliz. Hatta en temizi. Ancak bizim itirazımız yer konusuna. Zararı bizi ürkütüyor. Hem belediye olarak biz, hem de halk bunu kabul etmiyor. Bu nedenle gerekli itirazımızı yapacağız ve gerekirse de dava açacağız."



TY(İÖ/İD) (FOTOĞRAF)