Kamuoyunda son günlerde alevlenen sütte kanser riski tartışmalarına Türkiye Süt Üreticileri Birliği’nden yanıt geldi. Merkez Birliğin Genel Başkan Yardımcılığını yapan Simav Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Salih Okumuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, birlik olarak üreticilerden aldıkları sütleri tahlil ettiklerini belirtti. Okumuş, "Üreticiden sütü laboratuvar sonuçlarına bakarak alıyoruz. Şayet sütte antibiyotik kalıntısı tespit edersek bu sütü almıyoruz, imha ediyoruz. Bizim sanayi kuruluşlarına verdiğimiz sütlerde antibiyotik kalıntısına rastlamak mümkün değildir" diye konuştu.

Antibiyotik kalıntısının yanı sıra aflatoksin ile ilgili tartışmalar da yaşandığını kaydeden Okumuş, "Aflatoksin hayvanın aldığı gıdanın küflü olmasından kaynaklanan kanserojen bir madde. Böyle bir tehlikenin Türkiye’de olduğunu ben öngörmüyorum" dedi.

Türkiye’de yıllık 13.6 milyon ton süt üretildiğini ve 6.5 milyon tonunun kayıt altına alınarak ulusal firmalara gönderildiğini kaydeden Okumuş, şunları kaydetti:

"Tabii ki bu 6.5 milyon ton süt firmalara giderken kalite kontrolleri yapılıp sanayiciye ulaştırılmaktadır. Geri kalan yaklaşık 6 milyon ton süt kayıt altına alınmıyor. Bu gerek müstahsilin kendi ihtiyaçları olarak kullandığı süt, gerek sokak sütü olarak satılan süt, gerekse de merdiven altı sanayinde işlenen süt olarak görülüyor. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği olarak savaşımız zaten kayıt altına alınamayan sütlerle. Biz bu sütlerin normlarını bilemiyoruz. 5200 sayılı kanun ile kurulmuş birlikler olarak amacımız sütü kaliteleştirmek, pazar normlarına uygun süt elde edip sütü pazara arz etmek."



MY(İÖ/CK)