Mobil iletişim teknolojilerini süt toplama sürecine entegre ederek bilgilerin dijital ortamda izlenebilirliğini ve SMS ile çiftçinin cep telefonuna aktarılmasını sağlayacak Vodafone Süt Kayıt Sistemi, Milas’a bağlı Ağaçlıhöyük Köyü’nde düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Çiftçinin üretimini takip etmesini, süt birliğinin stokunu doğru yönetmesini, süt firmalarının planlamasını kolaylaştıracak olan sistemin tanıtım etkinliğine, Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray, Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat, Milas Süt Üreticileri Birliği yönetimi ve köylüler katıldı.

Vodafone CEO’su Serpil Timuray, Vodafone Çiftçi Kulübü çatısı altında önemli bir projeye imza attıklarını söyledi. Timuray, Vodafone Süt Kayıt Sistemi’nin tarımın farklı alanlarına odaklanıp özel ihtiyaçları karşılamaya yönelik anlayışın örneğini sunduğunu kaydetti. Timuray, "Milas Süt Üreticileri Birliği işbirliğiyle hayata geçirilen Vodafone Süt Kayıt Sistemi, süt sektörünün üç önemli paydaşı olan süt üreticisi çiftçiler, süt birlikleri ve süt firmalarının iş süreçlerinin kolaylaştırılmasını hedefliyor" dedi.

Timuray, sistem ile çiftçilerin ne zaman, ne miktarda süt teslim ettiklerini cep telefonlarına anlık olarak gelen SMS’ler ile takip edebileceklerini, böylelikle tüm üretimin dijital ortamda kayıt altında olacağını ifade etti. Timuray, "Süt birlikleri manuel olarak yaptıkları teslimat kayıtlarını, süt toplama noktalarındaki Vodafone Smart tabletlere kurulan Vodafone Süt Kayıt Sistemi uygulaması üzerinden, dijital ortamda, daha düzenli ve tüm paydaşlarla şeffaf şekilde paylaşabilecekleri bir altyapıyla tutabilecekler. İş süreçlerine getirilen bu esneklik sayesinde süt birlikleri, çiftçilere daha kaliteli ve hızlı hizmet sunma imkanına kavuşacak. Süt birlikleri ve süt firmaları, birliklerin ne kadar süt topladığını anlık olarak öğrenebilecek, böylece daha etkin lojistik ve üretim planlama şansı elde edecek" diye konuştu.

Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Çırak da sistemi süt hayvancılığı sektörünün tüm aşamalarına çok değerli katkıları bulunan bir proje olarak nitelendirdi. Çırak, geleneksel yöntemlere göre süt üreticilerinin en önemli sorunlarından birinin teslim ettikleri sütün takibi olduğunu ifade etti. Hüseyin Çırak, "Çiftçiler, bir ay içinde ne kadar süt teslim ettiklerini düzenli olarak takip edemediklerinden, tam anlamıyla verimlilik sağlayamıyor. Biz süt birlikleri açısından ise yaşanılan en temel problem, süt verilerini manuel olarak girmek. Bu hem zaman kaybına neden oluyor hem de merkezi ve güvenli takibin önünde engel olarak iş süreçlerimize olumsuz yönde etki ediyor. Kalemle kağıtla kayıt yapılınca, süt firmalarının verileri, birliklerin verileriyle tutmayabiliyor. Bu olumsuzluklar haliyle çiftçilere sunulan hizmete de yansıyabiliyor" dedi.