Kayseri Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Öksüzkaya, süs havuzlarına girilmemesi uyarısında bulunarak, bu havuzlarda bulunan mikroorganizmaların su yutma veya deri ile temasla vücut içine girerek hastalıklara neden olduğunu söyledi. Öksüzkaya, yazın en sıcak günlerinde çocukların serinlemek hem de eğlenmek amacı ile tercih ettikleri süs havuzlarının hastalıklara davetiye çıkarabileceğini söyledi. Sağlık Müdürü Öksüzkaya, kirliliğin yanı sıra süs havuzlarını güzelleştirmek için kullanılan elektrik tesisatlarına dikkat çekti. Süs havuzlarının dezenfeksiyonunun oldukça önemli bir konu olduğunu ifade eden Öksüzkaya, şöyle konuştu:

"Süs havuzları su kaynaklı birçok hastalığa sebep olabilecek ortamlar oluşturmaktadır. Havuzlarda 2 ana kirletici karşımıza çıkmaktadır. Birincisi yüzücüler, ikincisi havuz duvar, tesisat ve borularında bulunan mikroorganizmalardır. Havuzlara giren insan ve hayvan kaynaklı kirleticiler mevcut yapılan dezenfeksiyonu bozmaktadır. Kavşak, park ve bahçelerdeki süs havuzlarından, çevreye yayılan su zerrecikleri ile sudaki mikropların çevredeki hayvan ve insan sağlığı açısından risk teşkil etmektedir ki çocuklarımızın buralarda suya girmeleri bir takım enfeksiyonlara neden olmaktadır. Süs havuzlarında bulunan mikroorganizmalar su yutma veya deri ile temasla vücut içine girerek hastalıklara neden olur. Bu hastalıklar; Kolera, mantar, Tifo, Paratifo, Dizanteri, E.Coli, Hepatit A-E, Kulak ve Göz enfeksiyonlarıdır."

ELEKTRİK TESİSATLARI DA AYRI BİR TEHLİKE

Süs havuzlarının görünümünü güzelleştirmek amacı ile kullanılan elektrik tesisatlarının da başka bir tehlikeye neden olabileceğini söyleyen Sağlık Müdürü Öksüzkaya, şöyle devam etti:

"Mümkün olduğunca süs havuzlarını yüzme amaçlı kullanmamak ve bunun yanı sıra dezenfekte edilmesine rağmen mikroorganizma barındırabileceğini düşünerek, vatandaşlarımızı, özellikle de çocuklarımızı bu konuda dikkatli olmaya davet ediyoruz. Havuzlarda aydınlatma ve fıskiyeler için kullanılan elektrik tesisatları da ayrı bir tehlike nedeni. Suda meydana gelen elektrik kaçağı nedeniyle ciddi yaralanmalar hatta ölüm olayları ortaya çıkabilir. Bu tür havuzları serinlemek için kullanmamak en doğrusu. Havuz içerisindeki elektrik kabloları, su motorları ve aydınlatma spotları her an ölüme davetiye çıkartabilir.''



CZ(OE/İD)