İstanbul Kadim Kilisesi, İstanbul Ankara İzmir Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik vekili Metropolit Filüksinos Yusuf Çetin, beraberindekilerle Aydın’ın Didim İlçesi’ne geldi. Didim Belediye Başkanı CHP’li Mümin Kamacı’nın daha önce düzenlenen 17’inci Didim Barış Şenlikleri’ne davet ettiği, ancak çeşitli nedenlerle gelemeyen Süryani lider Çetin, Kamacı’yı ziyaret etti. Şenliklerin “Dinler ve Medeniyetler Kardeşliği”ni konu almasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Süryani lider Yusuf Çetin, “Belediye başkanları dil, din, ırk ayırmadan yaşayan halka eşit davranmalıdır. Düzenlediğiniz şenliğin etkileri İstanbul’a kadar geldi” dedi.

Başkan Kamacı, Anadolu’nun inanç özgürlüne ev sahipliği yaptığını belirtip, “Emperyalist ülkelerin Haçlı Seferleri’nden bu yana bölgemizle uğraşması ülkemizi karıştırıyor ve istenmeyen olaylar yaşanmasına neden oluyor. Okyanus ötesindeki ABD’nin Mezopotamya’da ne işi var? Ülkelerin savaş çığırtkanlığı ile insanlar gidiyor. Biz o kadar güzel bir ülkeyiz, ancak bir türlü kendimize gelemiyoruz. Anadolu yıllarca barışın beşiği oldu, biz de şenliklerde bunu hatırlatmak istedik” ifadelerini kullandı.

Çetin, “Dünya, tanrının manevi bahçesidir. Tanrı isteseydi tek dinde toplardı. Farklılıklar zenginliktir. Tanrının isteği farklılıkların ahenk içinde yaşamasıdır. Biz Süryaniler Ortadoğu’da Müslümanlarla yıllarca barış ve kardeşlik içinde yaşıyoruz. Bizim için insan kutsaldır” diye konuştu.

Yeni eğitim sistemini de değerlendiren Çetin, “Umarım bu sistem hazırlanırken diğer dinlere mensup insanlar da düşünülmüştür. Bu konuda hükümetimize güveniyoruz” dedi. Süryani lider ve beraberindekiler daha sonra 2000 yıllık Didim Apollon Mabedi’ni gezdi, hakkında bilgi aldı.



BY(İÖ/AAA)