Merkezi Midyat'ta bulunan Süryani Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Evgil Türker, TBMM genel kurulunda yabancılara mülk satışının kabul edilmesiyle birlikte, son bir yıl içerisinde, Süryani'lere yönelik karalama kampanyası başlatıldığını ileri sürdü.

GEÇMİŞTE YAŞANAN OLAYLARI HATIRLATTI

Süryani'lerin yasanın kabulünden sonra bölgede toprak satın aldıkları yönündeki bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Türker şunları söyledi:

"Bir yıldan fazla bir süredir bazı basın yayın organlarında Süryani'leri karalayıcı yazılar ve makaleler yazılmaktadır. Son zamanlarda da bunun dozajı yükselmektedir. İşte 'Süryani'ler Avrupa'nın teşvikleriyle paralarıyla dönüp kendilerine villalar yapmaktadırlar' gibi bütün bu haberler provakatiftir. Gerçekten kardeşliği zedeleyici haberlerdir. Bunlar ne Hırıstiyan'lara hizmet ediyor, ne Müslüman'lara hizmet ediyor, ne Kürt'lere, ne Türk'lere ve ne de Süryani'lere, hiç kimseye hizmet etmez böyle haberler. Geçmişte gördüğümüz gibi böylesi haberler birçok olayı meydana getirmiştir. Biz bu zihniyetin, daha doğrusu bu anlayışların tekrardan yeşermemesi için, Süryani Dernek Federasyonu olarak bu açıklamayı yapmayı zaruri gördük."

'SÜRYANİ'LERİ GÖÇE ZORLAYAN ZİHNİYET YENİDEN İŞ BAŞINDA'

Türkiye'nin modern dünyayla bütünleşme sürecinde attığı adımların, kendi topraklarına dönüş yolundaki Süryani'lere umut olduğunu belirten Türker, ancak Süryani'leri göçe zorlayan zihniyetin yeniden iş başında olduğunu iddia ederek, şöyle konuştu:

"Dünyada ortaya çıkan gelişmelere ve Türkiye'nin modern dünyayla bütünleşme sürecinde attığı adımlar, Süryani'lerin yeniden kendi topraklarına dönüş umudunu da ortaya çıkarmış ve birçok zorluğa rağmen bazı Süryani'ler, bu umudu gerçekleştirmek için adım attı. Ancak Süryani'lerin attığı bu adımlar, karanlık zihniyet sahibi ve bütün yaşam kaynağını düşmanlıklardan alanları yeniden harekete geçirdi. Geçmişte nüfusunun büyük çoğunluğu Süryani'lerden oluşan Turabdin ve Hakkari bölgesinde, bugün yaklaşık 4 bin Süryani bulunmaktadır. Oysa yurtdışında, adı geçen bu bölgelerden göç etmiş 300 binden fazla Süryani yaşamaktadır. Dürüst insanlar bunun hesabını yapmaya ve özeleştirisini vermeye çalışırken, son dönemlerde yeniden ortaya çıkan bir avuç karanlık zihniyetli insanın düşmanlık tohumları ekmesi düşündürücüdür."

'SÜRYANİLER, VATİKAN KOLONİSİ KURMUYOR'

Süryanilerin 5 bin yıldan bu yana Mezopotamya Bölgesi'nde var olduklarını anımsatan Türker söylerini şöyle sürdürdü:

"Yani şimdi Süryani'ler toprak satın alırlar ve toprak satarlar. Süryani'ler 5 bin yıldır bu topraklarda yaşamaktadır. Süryani'ler uzaydan veya başka coğrafyalardan gelmemiş. Dünyanın başka kıtalarından gelmemişler. Süryani'lerin büyük çoğunluğu kendi topraklarını satmıştır. Şimdi gelip birkaç tane Süryani ticaret anlamında toprak alıp-satıyorsa, bu demek değildir ki Süryani'ler işte Vatikan Kolonisi kuruyorlar. Nasıl ki emlakçı bir Kürt arsa alıp satıyorsa, nasıl bir Mıhallemi veya Türk arsa alıp satıyorsa, bir Süryani de arsa alıp satabilir, emlakçılık yapabilir. Bu onun hakkıdır. Biz Süryani'ler Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarıyız."

MHİ(GG/COŞ)