Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Suriyeli Albay Riyad Al Esad ile Tuğgeneral Mustafa Eş Şeyh ve bazı muhalif subayların kaçırılmak istendiği iddiası ve geçen ay tutuklanan eski MİT mensubu S.Ö.'nün, Suriye hükümetine teslim ettiği öne sürülen Albay Hüseyin Mustafa Harmuş'un kardeşi İbrahim Harmuş'un kaçırılma iddiasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Dosyada gizlilik kararı bulunduğu hatırlatılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"31 Ocak 2012'de bir kişi Cumhuriyet Başsavcılığı'na müracaat ederek, 'Suriye devletinde meydana gelen olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve halen Hatay'ın Reyhanlı, Yayladağı ve Altınözü İlçeleri'nde oluşturulan çadır kentlerde kalan Suriye vatandaşları arasında bulunan Suriye Ordusu'na mensup rütbeli askerlerin, Suriye istihbaratı adına çalışan şahıslarca tespit edilerek Suriye'ye götürülmek üzere kaçırılacağını, bu askerleri kaçırmak isteyen şahısları bildiği ve bu şahıslar hakkında ihbarda bulunmak istediğini' bildirdi. Tanık olarak ifadesi alınan ihbarcının verdiği bilgiler doğrultusunda, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 3 Türk vatandaşı, hem Suriye hem de Türk vatandaşı 1 kişi ile 2 Suriye vatandaşı hakkında, 'Siyasal ve askeri casusluk' ve 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından soruşturma başlatıldı."

MİT'TEN İSTİHBARAT BİLGİSİ ALINDI

Soruşturma kapsamında Hatay Sulh Ceza Mahkemesi'nden kişilerin tespiti ve fiziki takiplerine ilişkin karar çıkartıldığı belirtilen açıklamada şu bilgiler verildi:

"Soruşturma kapsamında, Suriye ordusunda üsteğmen olan görev yapan, ancak rejim muhalifi olması nedeniyle Türkiye'ye sığınan asker şahsın kaçırılmaya çalışıldığı bilgisi elde edildi. Bu gelişme üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'nca verilen talimatla, Hatay MİT Müdürlüğü'nün de istihbarı bilgilerin temininde katkısıyla, Hatay Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce 25 Şubat 2012'de yapılan operasyonda 2 Türkiye vatandaşı, hem Suriye hem Türkiye vatandaşı 1 kişi ile Suriye vatandaşı 1 kişi olmak üzere toplam 4 kişi gözaltına alındı. Yapılan soruşturma neticesinde şüphelilerin üzerine atılı suçları işlediklerine ilişkin kuvvetli şüphelerin varlığını gösteren ve haklarında kamu davası açmaya yetecek somut deliller elde edildi. Şüphelilerin suçlarını açıkça ikrar etmeleri, üzerlerinde yapılan aramalarda notlar halinde Hatay'daki değişik kamplarda kalan Suriye ordusuna mensup yüksek rütbeli subayların isimleri ele geçirildi. İletişimin tespitine ilişkin kayıtlarda, bu kişilerin temin edilmesi halinde yüksek miktarda paraların verileceğine ilişkin kayıtlar, şüphelilerin birbirleri ile görüşmelerine ilişkin fiziki takip kayıtları, telefonlarında Suriye istihbaratında ve ordusunda görev yapan tümgeneral seviyesindeki kişilere ilişkin telefon numaraları ele geçirildi."

ADLİ KONTROL KARARIYLA SERBEST BIRAKILDILAR

3 günlük gözaltı süresinden sonra, şüphelilerin 28 Şubat'ta Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifadelerinin alınmak üzere hazır edildiği kaydedilen açılmada şöyle devam edildi:

"Şüpheliler, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ifadelerinin alınmasından sonra aynı gün tutuklanmak üzere Hatay Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Sulh Ceza Mahkemesi'nce şüphelilerin yapılan sorgularının ardından haklarında 'yurt dışına çıkma yasağı adli kontrol kararı verildi' ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Ayrıca yurt dışında olmaları sebebiyle yakalanamayan 1 Türk vatandaşı ile 1 Suriye vatandaşı hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Şüphelilerin tutuklanmamalarına yönelik karara karşı Cumhuriyet Başsavcılığı 29 Şubat'ta itiraz etti. aynı gün itirazı Hatay Sulh Ceza ve Hatay Asliye Ceza Mahkemeleri reddetti. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmaya halen devam etmektedir."

ESKİ MİT'Çİ İLE 4 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Hatay'ın Altınözü İlçesi'ndeki çadır kentte bulunan Suriyeli Albay Hüseyin Mustafa Harmuş ile binbaşı Mustafa Kassum'un Suriye hükümetine teslim ettiği iddia edilen eski MİT'çi S.Ö. ile S.A.K., M.A., Y.N. ve M.N., Özel Yetkili Adana Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nce 'casusluk' iddiasıyla tutuklanmıştı.

ME(OA/COŞ)