Suriyeli sığınmacılara 'Kızılay Gıda Kartı' dağıtım töreninde konuşan WFP Orta Doğu Genel Müdürü Daly Belgasmi Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türk Kızılayı'na insani yardımlardan dolayı teşekkür etti. Suriye'deki gelişmelerin kaygı verici olduğunu vurgulayan Daly Belgasmi, şunları söyledi:

"Suriye'de birçok insan evinden, yurdundan edilmiş durumda. Irak'ta, Ürdün'de, Lübnan'da da Suriyeliler'in sayısının her geçen gün arttığını görüyoruz. İnsanlar savunmasız kaldıklarından ev, eşyalarını bırakıp geldi. Bizim yardım, desteğimize ihtiyaçları var. Bu yüzden Türk Kızılay'ı ile işbirliğini gerçekleştirdik. Türk Kızılayı'nın geliştirdiği bu kartını görmekten, Dünya Gıda Programı'nı başlatmaktan dolayı çok memnuniyet duyuyorum. Türkiye'nin Suriyeliler için harcadığı rakam yaklaşık 400 milyon dolar. Bu çok büyük bir miktar. Asla sizinle yarış içerisinde olamayız. Ama destek vereceğiz. Dünya Gıda Programı yeryüzündeki en büyük insanı programdır. Dünyada 80 milyon insana yardım sağlıyoruz. 80 ülkede temsilciliğimiz var. Dünya genelinde 13 bin çalışanımızla mültecileri destelemeye devam edeceğiz."

14 KAMPTA 100 BİN SURİYELİ

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ise Suriye'de yaşanan iç savaştan en çok komşu ülkelerin etkilendiğini, buraların sığınmacı akınına uğradığını, en çok da Türkiye'ye gelen olduğunu vurguladı.

Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da toplam 14 kamp olduğunu, Gaziantep'in Nizip ve Şanlıurfa'nın Akçakale ilçelerinde 2 yeni konaklama merkezinin inşaatının sürdüğünü bildiren Veysel Dalmaz, 29 Nisan 2011'den bu yana 141 bin Suriyelinin giriş yaptığını, halen bunların 100 bine yakınının kamplarda kaldığını aktardı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da BM Gıda Programı ile işbirliği içinde Suriyeli sığınmacılara yardım etmekten gurur duyduklarını dile getirdi.


RÇ(OA/İD)