Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'de meydana gelen rejim karşıtı olaylar nedeniyle kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Apaydın Köyü'ndeki çadırkentte kalan Suriye ordusu mensubu bir albayın, Suriye devletine teslim edilmek üzere Türkiye'den kaçırılacağı yönünde istihbarat bilgisi alındığını belirtti. Yazar, bunun üzerine Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla, Hatay İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce biri Suriye uyruklu, 2'si Türk vatandaşı olmak üzere 3 şüphelinin 16 Mayıs'ta gözaltına alındığını ifade etti. Yazar, bu kişilerin 18 Mayıs'ta yetkili ve görevli Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildiğini belirterek, "Şüphelilerle ilgili soruşturma işlemleri devam etmektedir" dedi.

Olayla ilgili olarak Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Basın Sözcüsü Ahmet Akkaya da gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yazılı olarak şöyle yanıtladı: 

"Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılıp, daha sonra Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğince devam edilen soruşturmada;Suriye uyruklu S.S.'nin Altınözü çadırkentte kalan Suriyeli muhalif albay Riyad El Esad'ın kaçırılması için geleceği ihbarı yapıldığı, bu nedenle yapılan soruşturmada, şüpheliler S.S., H.A., S.B.'nin ifadelerinin alındığı ve dosyadaki bilgi ve belgelere göre şüphelilerin Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğince serbest bırakıldığı, soruşturmanın devam ettiği, neticesine göre bir karar verileceği, kamuoyuna saygıyla duyurulur."

2 SURİYELİ SUBAY KAÇIRILMIŞTI

29 Ağustos 2011'de Hatay'ın Altınözü İlçesi'ndeki çadır kampta kalan iki Suriyeli subayın kaçırılıp, Suriye'ye götürüldüğü ortaya çıkmıştı. Suriyeli Albay Hüseyin Mustafa Harmuş ve Binbaşı Mustafa Kassum'un zorla götürülüp, Suriye güvenlik güçlerine teslim edilmesi olayı ile ilgili 'siyasi casusluk' iddiasıyla yürütülen soruşturmada eski MİT görevlisi Ö.S. ile sivil zanlılar S.A.K., M.A., Y.N. ve M.N. gözaltına alınmış, sevk edildikleri Özel Yetkili Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10 Şubat'ta tutuklanıp, Kürkçüler F Tipi Cezaevi'ne gönderilmişti. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, daha sonra konuyla ilgisi olduğu değerlendirilen 11 MİT mensubu için 20 Şubat'ta Başbakanlık'tan soruşturma izni istendiğini duyurmuştu.


ME-MK(OA/AAA)