İdil'de 2007 yılında PKK'lılara yönelik düzenlenen operasyonda yaralı yakalanan, Şırnak ve Siirt kırsalında 1 asker ile 1 korucunun şehit edilmesi, 10 askerin yaralanması saldırılarına katıldığı gerekçesiyle yargılanan, yakalandığı dönemdeki yarası nedeniyle bir bacağını kaybeden Suriye uyruklu PKK'lı Suphi İsmail'in karar duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşmaya avukatı Serdar Çelebi ile birlikte katılan Suphi İsmail, tercüman aracılığı ile Kürtçe yaptığı savunmada, 2005 yılında örgüte katıldığını, 2007 yılında ise Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Geldikten bir ay sonra araziyi tanımadığım için mayın patlaması sonucu yaralandım. Tedavi amacı ile beni Suriye'ye götürecek kişinin ihanetine uğradım. Benim daha önce emniyette, hazırlıkta vermiş olduğum ifadelerim bana zorla imzalattırılmıştır. O ifadelerim doğru değildir. Diyarbakır'da bir bayan avukat benim yanıma geldi. Ancak onu benimle görüştürmediler. Biz sana avukat tutacağız dediler. Başka bir avukat geldi. Ben ifadenin alındığı sırada bacağımdan ağır derecede yaralı olduğum için ifadelerim sağlıklı bir şekilde alınmamıştır" dedi.

"SAĞLIKLI BİR TERCÜME YAPILMAMIŞ"

PKK'lı İsmail'in avukatı Serdar Çelebi, savcının mütalaasına katılmadıklarını, müvekilinin Suriye uyruklu olması ve yeteri kadar Türkçe bilmemesi nedeniyle ifadesinin zorla alındığını söyledi. Çelebi, "Müvekkilimin konuştuğu lehçe, buradaki hazırlık aşamasındaki tercümanın akıcı bir şekilde çözümleyebileceği bir lehçe değildir. Detaylar atlanmıştır. Sağlıklı bir tercüme yapılmamıştır. Müvekkilin kollukta vermiş olduğu bilgiler savcılık aşamasında tercüman aracılığıyla kendisine sorulmuş ve evet-hayır şeklinde onaylarla ifadeler verilerek tutanağa geçilmiştir. Müvekkillim kimseye haber verilmeden bir hafta boyunca gözaltında kalmıştır. Ölüm tehdidi nedeniyle zoraki şekilde ifade vermiştir. Hangi eyleme katıldığı yönünde suçlamalardan dolayı da beraatını istiyoruz. Yakalandığında üzerinde herhangi bir silah ve patlayıcı madde yoktur" diye konuştu.

REKOR CEZA

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, Suriye uyruklu PKK'lı Suphi İsmail'e, "Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak", bir asker ve köy korucusu İrfan Katmış'ı öldürme eylemine katılmaktan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, "Öldürmeye teşebbüs" iddiasıyla 10 kez 15'er yıl hapis, "Ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan 9 yıl hapis, "Patlayıcı madde bulundurmak"tan 6 yıl 8 ay hapis ve 80 bin lira para cezasına çarptırdı. Avukat Serdar Çelebi, kararı temyiz edeceklerini söyledi.


FA(GG/AK)